Utorak, 10.02.2015.

20:08

Šajkaš: Šta je uzrok trovanja dece?

Osamnaestoro dece iz osnovne škole u Šajkašu na lečenju su u Dečjoj bolnici u Novom Sadu. Deca su dobro, a uzrok trovanja i dalje nije poznat.

Izvor: B92

Default images

Kako je za B92 rekao direktor Dečje bolnice prof. dr Slobodan Grebeldinger, do sada je pregledano 38 učenika, 18 ih je primljeno u bolnicu, uzete su analize za toksikološki pregled i kada budu gotovi toksikološki nalazi, biće poznato šta je uzrok problema.

Kako je naveo, deca su imala tegobe sa disanjem, a pojedinci su se žalili na zamućenje vida.

Grebeldinger je istakao da se deo analiza obavlja u njihovoj bolnici, deo u Institutu za javno zdravlje Vojvodine, a deo u Zavodu za sudsku medicinu. Rezultati tih analiza otkriće uzroke trovanja učenika.

“Nijedno dete s kojim sam pričala nije se žalilo sada na neke tegobe, reklo je da ih je imalo, sve su to tegobe lagane opstrukcije disanja i jedan osećaj mirisa nekih stvari, svako dete različito kaže, ali ono što jeste važno da svi treba da rade svoj posao, kada posao bude urađen od svih inspekcija, mi možemo doći do nekog zaključka. Za sada deca su dobro”, kaže Vesna Kopitović, pokrajinska sekretarka za zdravstvo.

U bolnici su najpre posumnjali na respiratorne uzroke, odnosno da su deca nešto udahnula. Nakon sumnji da bi uzrok mogao da bude gas, u javnosti su se ubrzo zatim pojavile oprečne informacije zvaničnih institucija.

Ministarstvo prosvete je saopštilo da se škola u Šajkašu ne greje na gas, da bi direktorka škole to ubrzo demantovala.

“Škola se greje na gas, s tim što moram da napomenem da ne bi došlo do dezinformacija, škola se greje na gas, imamo radijatore, ali je kotlarnica skroz van zgrade u kojoj su učenici boravili je fizički odvojena, imamo nekih petnaestak i više metara, znači gas ne dolazi u školu kao gas”, rekla je za B92 Mirjana Nikolić Mušicki, direktorka OŠ “Isidora Sekulić” iz Šajkaša.

Radnici Srbijagasa, koji su ubrzo izašli na teren, konstatovali su da u školi nije bilo isparenja metana, koji bi možda mogao da naškodi deci. Za nekoliko dana, kada budu završene toksikološke analize u sudskoj medicini, biće poznato tačno šta se desilo u osnovnoj školi u Šajkašu.

U Ministarstvu prosvete kažu da prate situaciju, kao i da će sve biti jasnije kada stignu toksikološke analize.

Državna sekretarka u tom resoru Snežana Marković objašnjava da sve škole pregledaju različite inspekcije od prosvetne preko građevinske do sanitarne i da svaka proverava svoj segment delovanja.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

16 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Palo 600 ratnih aviona: Rusi se oglasili

Ruske trupe uništile su 600 ukrajinskih ratnih aviona i 1.300 višecevnih raketnih bacača od početka Specijalne vojne operacije u Ukrajini, saopštilo je Ministarstvo odbrane Rusije.

20:30

16.5.2024.

1 d

Podeli: