Ponedeljak, 01.12.2014.

07:08

Netanijahu:Istorijska poseta Vučića

Izraelski premijer Benjamin Netanijahu označio je posetu premijera Srbije Aleksandra Vučića Izraelu istorijskom.

Izvor: Tanjug

Default images

Vučić je pre sastanka sa izraelskim kolegom izjavio da će se ozbiljno investirati u odnose dve države.

Ovom istorijskom posetom pokazali ste prijateljstvo sa narodom Izraela, istakao je premijer Netanjahu obraćajući se novinarima pre sastanka sa srpskim premijerom.

"Možemo da uradimo mnogo više i vaša poseta će služiti tome da se naša saradnja poboljša", zaključio je predsednik izraelske vlade.

Premijer Vučić je istakao da u godinama koje dolaze možemo da sačuvamo naše višegodišnje prijateljstvo i da ćemo ozbiljno investirati u naše odnose.

"Na polju ekomomije i politike možemo da proširimo našu saradnju na industriju, poljoprivredu, sektor informacionih tehnologija, kao i na bezbednosne teme. Mi ne zaboravljamo prijatelje koji su bili uz nas u najtežim trenucima, kao što su bile majske poplave i pomoć koju nam je Izrael tada poslao. Uvek ćemo tražiti mir i naći konkretne načine za saradnju između naše dve države", zaključio je predsednik Vlade Srbije.

On je zahvalio izraelskom kolegi na stavu Izraela da ne prizna nezavisnost Kosova, saopštila je vladina Kancelarija za saradnju s medijima.

Vučić sastao se danas u popodnevnim satima sa izraelskim predsednikom Reuvenom Rivlinom, sa kojim je, takođe, razgovarao o jačanju saradnje dveju zemalja.

"Želim da pojačamo saradnju naše dve zemlje i da nastavimo prijateljske odnose naša dva naroda", istakao je u otvorenom obraćanju predsednik Rivlin.
Premijer posadio drvo u Vrtu nacija (Foto: Kancelarija premijera)
Premijer Vučić je naglasio da je došao u Izrael kako bi investirao u budućnost odnosa dve zemlje, saopštila je vladina Kancelarija za saradnju s medijima.

Teme razgovora bile su jačanje trgovinske i ekonomske, ali i političke saradnje. Naglašeno je da treba raditi na unapređenju saradnje i u drugim sferama, sportu i kulturi, navodi se u saopštenju.

Srpski premijer je istakao da je važno privući što veći broj investitora iz Izraela, što će dovesti do dobrobiti za obe zemlje.

U toku popodneva Vučić će prisustvovati ceremoniji sadnje drveta u Vrtu nacija.

U prepodnevnim satima premijer Vučić posetio je Memorijalni kompleks Jad Vašem.

Drugog dana posete predsednik srpske Vlade razgovaraće sa ministrom spoljnih poslova Avigdorom Libermanom, a potom i sa bivšim predsednikom Izraela Šimonom Peresom, navedeno je u saopštenju.

Premijer Vučić izjavio je po dolasku u Izrael, da Srbija i Izrael imaju dobre bilateralne odnose i da očekuje veoma značajne rezultate i na političkom i na ekonomskom nivou.

Levi: Susret premijera koji imaju zajednički jezik

Ambasador Izraela u Srbiji Josef Levi ranije je izjavio da će susret Aleksandra Vučića i Benjamina Netanijahua biti susret dvojice premijera koji imaju zajednički jezik.

Prema mišljenju izraelskog ambasadora, Vučićeva poseta je važna jer se njome naglašavaju vekovno prijateljstvo jevrejskog i srpskog naroda, kao i zajednički ciljevi i izazovi.

"Stojimo pred izazovom unapređenja ekonomske situacije, trgovine između Izraela i Srbije, obeležavanja godišnjice tragedije Jevreja u Evropi, ali pre svega produbljivanja razumevanja našeg strateškog savezništva i uzajamnog uvažavanja. To je čin prijateljske posete prijateljskoj zemlji", naveo je Levi.

On je naglasio da su izraelske kompanije već prisutne u Srbiji u različitim oblastima, investicija, trgovine, istraživanja, nekretninama, visokim tehnologijama i posebno u poljoprivredi, za koju veruje da ima ogroman potencijal.

"Verujem da je ekonomska budućnost Srbije veoma snažno povezana sa ubrzanjem reformi u poljoprivredi, svi to znaju. Možete da izvozite, a ne da uvozite hranu. Verujem da će se to dogoditi. Mislim da će izraelske kompanije biti srećne da budu deo tog pozitivnog razvoja. Vaš premijer razume to, gura napred reforme u Srbiji da biste privukli investitore, takođe i izraelske investitore u mnogim oblastima. Snažno verujem u našu saradnju, kazao je Levi.

On je istakao je da njegova zemlja nema ništa protiv ma kojeg naroda na Balkanu, ali da nije priznala nezavisnost Kosova.

Levi je pozdravio dijalog između Beograda i Prištine kao model za rešavanje problema među narodima, što je, kako kaže, za sada mogućno na Balkanu, ali ne i na Bliskom istoku gde je nastao opšti metež, bez presedana u novijoj istoriji.

"Izrael nije priznao nezavisnost Kosova, pre svega zbog naše bliskoistočne dimenzije i to je preovlađujući razlog. Mislim da je veoma hrabro i odvažno vođenje dijaloga između Beograda i Prištine. To je model koji pozdravljamo i uvažavamo. Najgore je prošlo na Balkanu", ocenio je Levi.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

168 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Dogovor je pao: Stvara se "zid"

Poljska, Finska, Norveška i baltičke zemlje postigle su dogovor o stvaranju "zida od dronova" kako bi zaštitile svoje granice pomoću bespilotnih letelica.

14:25

25.5.2024.

1 d

Podeli: