Petak, 18.07.2014.

14:15

"Stabilnost na KiM je interes BG"

Srbija će sa ojačanom snagom, nakon ulaska u pokrajinsku vladu i parlament, nastaviti da se bori za prava svojih građana izjavio Đurić u Kosovskoj Mitrovici.

Izvor: Tanjug

Default images

Direktor Vladine Kancelarije za Kosovo i Metohiju Marko Đurić istakao je danas, u razgovoru sa šefom UNMIK-a Faridom Zarifom u Kosovskoj Mitrovici, da je ključni interes Beograda na Kosovu stabilnost i da će "Srbija sa ojačanom snagom" nakon ulaska u pokrajinsku vladu i parlament nastaviti da se bori za prava svojih građana.

Đurić je rekao da je preneo prvom čoveku UN-a na Kosovu da predstavnici srpskog naroda aktivno učestvuju u formiranju nove “pokrajinske administracije, nove pokrajinske vlade” i da je Srbija namerna da podrži učešće Srba u toj vladi sa ciljem da se reše neki od nagomilanih problema.

Među problemima šef Vladine Kancelarije za KiM je istakao, kako je rekao, nasilno otimanje imovine srpskoj zajednici na KiM i pljačkašku privatizaciju koja se sprovodi u pokrajini.

“Naša poruka šefu UNMIK-a je bila da će Srbija sa ojačanom snagom nakon ulaska u pokrajinsku vladu i parlament nastaviti da se bori za pravo svakog našog građanina na KIM, za svaku našu njivu, kuću, spomenik i pravo da na dostojanstven način postojimo i opstajemo ovde gde smo svoji na svome", kazao je Đurić.

Đurić je naglasio da je osnivanje Zajednice srpskih opština (ZSO), usvajanje Statuta ZSO i borba za ostvarivanje onih delova Briselskog sporazuma koji se odnose na Zajednice u narednim mesecima ključni zadatak.

“Razgovarao sam sa šefom UNMIK-a Faridom Zarifom o aktuelnoj političko-bezbednosnoj situaciji na Kosovu i preneo sam da je ključni interes Srbije stabilnost u pokrajini", kazao je Đurić i dodao da je na sastanku bilo reči i o projektima ekonomskog razvoja na KiM.

Uveren sam da Srbija može da računa i da se može osloniti na podršku i razumevanje sistema UN, uostalom Srbija je članica UN-a i naši razgovori su bili u duhu međusobnog razumevanja i duhu želje da ostvarimo ono što je cilj svim razumnim političarima a to je stabilnost, zaključio je Đurić.

Posle sastanka koji je održan u Kosovskoj Mitrovici iza zatvorenih vrata, šef UNMIK-a Farid Zarif nije davao izjave okupljenim novinarima.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 2

Pogledaj komentare

2 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Komandant jurišne brigade priznao: Čeka nas haos

Ukrajinske trupe će se suočiti sa ozbiljnim poteškoćama ovog leta, zbog brzog napredovanja Oružanih snaga Ruske Federacije, napisao je zamenik komandanta 3. jurišne brigade ukrajinske vojske Maksim Žorin na svom Telegram kanalu.

8:34

21.5.2024.

1 d

Podeli: