Subota, 12.07.2014.

13:43

"Slovenija pokazala prijateljstvo"

Nikola Selaković istakao da je Slovenija jedna od prvih zemalja koja je pritekla Srbiji u pomoć za vreme poplava, navodi u saopštenju Ministarstva pravde.

Izvor: Tanjug

Default images

Ministar pravde sastao se sa predsednikom Slovenačke biskupske konferencije, apostolskim administratorom Ljubljanske Nadbiskupije i novomeškim biskupom Andrejom Glavanom sa kojim je razgovarao o položaju Rimokatoličke crkve u Srbiji, ali i o pomoći koju je Rimokatolička crkva pružila Srbiji nakon katastrofalnih poplava.

On je naglasio da je saradnja izmedju Slovenije i Srbije izuzetno dobra, i zahvalio u ime Ministarstva pravde i Vlade Republike Srbije na pokazanom prijateljstvu i posvećenosti srpskom narodu u teškim trenucima.

Biskup Glavan je ukazao da je Rimokatolička crkva u Sloveniji pozvala sve biskupije kako bi se prikupila pomoć za ugrožene u poplavama u Srbiji i Bosni i Hercegovini, dodavši da je krajem maja i početkom juna prikupljeno skoro 240.000 evra u okviru svih slovenačkih biskupija.

Prema njegovim rečima, osim novca, prikupljena je i humanitarna pomoć u vrednosti većoj od 500.000 hiljada evra.

I Srbiji i Bosni i Hercegovini je upućena jednaka pomoć, odnosno po polovina od prikupljenih sredstava, navodi se u saopštenju.

Govoreći o nadležnostima Ministarstva pravde Selaković je rekao da se u okviru ministarstva nalazi i Uprava za saradnju sa crkvama i verskim zajednicama, preko koje država pruža pomoć svim crkvama i verskim zajednicama u Srbiji.

Na sastanku, kojem su prisustvovali i beogradski nadbiskup Stanislav Hočevar, vikar za pastoralu slovenačkih vojnika Jože Plut, generalni sekretar Slovenačkog Karitasa Imre Jeremič, kao i ambasador Slovenije u Srbiji Franc But, bilo je reči i o statusu verskih obrazovnih ustanova u Srbiji, mogućnostima i načinu organizovanja verskih službi u okviru javnih ustanova, kao i o veronauci u školama.

Na kraju sastanka beogradski Nadbiskup je istakao da će katolička crkva nastaviti da pruža pomoć ugroženom stanovništvu od poplava u Srbiji i rekao da je ta pomoć posebno važna sada kada gradjani treba da povrate sve ono što su izgubili i ponovo vrate normalnim životima.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Region

Loše vesti za korisnike ove banke

Privredna banka Zagreb (PBZ) odlučila je da podigne deo naknada svojim korisnicima za neke njihove usluge od 1. avgusta 2024. godine. Svojim korisnicma nisu posebno obrazložili zbog čega su se odlučili na ovaj potez.

14:52

18.5.2024.

23 h

Svet

Totalni raspad: Ljudi beže iz Ukrajine

U Lavovoskoj oblasti u Ukrajini na granici sa Poljskom, nastao je pravi kolaps usled saobraćajnih gužva koje čine stotine automobila, prenosi TV kanal Obsšćestvenoe, pozivajući se na predstavnicu lokalnog pograničnog odreda Aleksandru Kučkovsku.

19:58

17.5.2024.

1 d

Podeli: