Utorak, 01.07.2014.

20:00

Garancije ako Šešelj ispuni uslove

Vlada Srbije spremna je da pruži garancije za Vojislava Šešelja, ako se on obaveže da će poštovati sve uslove koje mu odredi sudsko veće Tribunala.

Izvor: B92, Beta

Default images

Vlada Srbije spremna je da pruži garancije za privremeno puštanje na slobodu Vojislava Šešelja, optuženog pred Haškim tribunalom, pod uslovom da se on u pravno obavezujućoj formi izjasni da će poštovati sve uslove koje odredi ili sa njim dogovori nadležno sudsko veće tribunala, saopštila je danas Vlada.

"U dosadašnjoj praksi Vlada Srbije je uspešno sprovela sve naloge o privremenom puštanju na slobodu državljana Srbije optuženih pred Haškim tribunalom", navodi se u saopštenju izdatom posle sednice Vlade.

Vlada je, povodom zahteva Haškog tribunala da se izjasni o garancijama za privremeno puštanje Šešelja na slobodu, navela da je po zakonu o saradnji sa tribunalom davala garancije za sve državljane Srbije optužene pred tim sudom koji su se zahtevom obratili i tražili da Srbija garantuje da će ispuniti sve uslove koji budu bili određeni u odlukama sudskih veća tribunala.

Fila: Srbija mora da garantuje samo da ne napusti zemlju

Advokat Toma Fila ovaj slučaj ocenjuje kao specifičan. Uvek do sada zahtev za puštanje na privremenu slobodu išao je od odbrane i optuženog, a Vlada Srbije davala je garanciju jer, po Zakonu o saradnji, država mora dati garancije za svakoga ko se dobrovoljno predao, kaže Fila za Radio B92:

"To što Tribunal traži, poseben uslove - da bude zatvoren u kućni pritvor, da mu se stavi nanogica i slično - to je nešto što Vlada Srbije ne mora i ne treba da prihvati. Po Zakonu o saradnji država Srbija može da garantuje i mora da garantuje da Šešelj neće da napusti zemlju, i to je sve što treba Republika Srbija da uradi. Posebni zahtevi - da bude u kućnom pritvoru, da bude ovamo-onamo - moraju naići na oštro protivljenje naše zemlje. Zato što je apsolutno jasno da je ovo jedan trik, jedna prevara... Sud pokušava da svoj problem reši tako što će ga prebaciti na Srbiju. Oni znaju dobro da Šešelj nikada neće prihvatiti uslove, da ih on ne prihvata... To znači, ako dođe u Srbiju, skinuće tu narukvicu, izaći će kroz prozor, ako treba i kroz vrata, napraviće incident, onda bi Srbija morala da ga hapsi, i da ga vraća, na silu, nazad...“

Fila kaže da bi na taj način Tribunal želeo da "pokrije sebe za ono što je neviđeni, nezapamćeni, istorijski skandal da neko sedi ovoliko godine bez presude“.

"Pošto se Šešelj dovoljno opravdao, oni mogu jednostavno da ga puste, da dođe za Beograd i čeka nastavak suđenja i presudu pod uslovima koje je Šešelj rekao. Znači da samo garantuju da neće pobeći iz Srbije i da će se pojaviti pred Tribunalom kada bude to Tribunal tražio. To je jedina stvar koju Srebija može da uradi“, zaključio je Fila.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

160 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Palo 600 ratnih aviona: Rusi se oglasili

Ruske trupe uništile su 600 ukrajinskih ratnih aviona i 1.300 višecevnih raketnih bacača od početka Specijalne vojne operacije u Ukrajini, saopštilo je Ministarstvo odbrane Rusije.

20:30

16.5.2024.

1 d

Podeli: