Ponedeljak, 23.06.2014.

15:18

Dačić:Neizvestan sastanak s Putinom

Prvi potpredsednik Vlade i šef srpske diplomatije nije mogao da potvrdi da će se u utorak u Beču zasigurno sastati sa predsednikom Rusije Vladimirom Putinom.

Izvor: Beta, Tanjug

Default images

"Ne znam da li će do tog sastanka doći pošto je predsednik Putin u bilateralnoj poseti Austriji, a ja u Beč putujem u organizaciji OEBS-a.

Sadašnji predsedavajući, švajcarski ministar spoljnih poslova Didije Burkhalter i ja, kao budući predsedavajući, otvaramo konferenciju o pitanjima bezbednosti u okviru OEBS-a. Bilo je predviđeno u ranijoj agendi da dođe do tog susreta, ali još je neizvesno da li će do njega doći", izjavio je Dačić novinarima.

Dačić je istakao da će Srbija sredinom sledećeg meseca predstaviti Stalnom savetu OEBS-a svoj plan predsedavanja za sledeću godinu, i objasnio da Srbija namerava da pokaže da je ozbiljna zemlja i da tu priliku iskoristi da vrati ugled koji je ranije imala u međunarodnoj zajednici.

"Predsedavanje OEBS-om je možda bilo lagano u vreme kada smo dobili to predsedavanje, međutim političke prilike su dovele do toga da je to veoma komplikovan posao, budući da su članice te organizacije zemlje od Vankuvera do Vladivostoka", kazao je Dačić u pauzi 14. ekonomskog samita Republike Srbije.

Na pitanje da li će plan srpskog predsedavaja sadržati i inovativan pristup angažovanju OEBS-a u ukrajinskoj krizi, ukoliko ona bude prolongirana, Dačić je odgovorio objašnjenjem da će se o predsedavanju Srbije razgovarati narednih meseci sa najznačajnijim liderima u Evropi i svetu, i da je bitno da se ono odvija u koordinaciji sa njima.

Dačić je rekao da bi voleo da tokom srpskog predsedavanja Beograd bude domaćin samita šefova država ili vlada zemalja OEBS-a, i da će se, ukoliko bude postojala opšta saglasnost, odnosno ako bude moguće taj skup održati u pozitivnoj atmosferi to i dogoditi.

Ukoliko Beograd u 2015. ne bude domaćin samita OEBS-a, svakako će, kako je rekao, u decembru sledeće godine ugostiti članove Komiteta ministara spoljnih poslova.

"Diplomatija nije kazna već posao"

Ivica Daèiæ (Foto: Tanjug)
Ministar spoljnih poslova Srbije Ivica Dačić izjavio je da je Srbija u pregovorima sa Evropskom unijom (EU) već danas spremna da otvori poglavlje 32 koje se odnosi na finansijsku kontrolu.

"Smatram da bi to bilo poželjno u trenutku kada se o tome najviše govori, ali da li će se i kada to desiti, odnosno da li će nam biti omogućeno da to uradimo pre otvaranja poglavlja 23 i 24, odlučivaće zemlje EU", kazao je Dačić na Ekonomskom samitu.

Dačić je istakao da je Srbija spremna i za otvaranje poglavlja 35 kojim se u pregovorima definišu razna tekuća pitanja, a koja se u slučaju Srbije odnose na Kosovo i Metohiju.

On je izrazio očekivanje da bi to moglo da se desi u oktobru ove godine, ali i dodao da je za to potrebna saglasnost zemalja EU.

Dačić je izrazio uverenje da Srbija ima administrativne kapacitete da 2018. ispuni uslove za članstvo u EU i da će ta tema 2020. biti u agendi EU.

"Strateški cilj Srbije je da bude članica EU i za to će biti potrebno mnogo rada. Naš cilj nije samo političke prirode već je od životne važnosti za svakog građanina", kazao je on.

Taj cilj, kako je dodao, ima i određene političke obaveze koje moraju da se ispune, ali Srbija istovremeno ima i druge političke i ekonomske interese sa drugim zemljama, zbog čega je posao onih koji vode državu da pronađu najbolji put zemlje.

Govoreći o diplomatiji Srbije danas, Dačić je istakao da ona mora da obezbedi što bolje predstavljanje zemlje u inostranstvu i što veći uticaj na one koji odlučuju u tim zemeljama, ali i na potencijalne investitore.

On je naveo da su u ranijim sazivima vlade, dok još nije bio ministar spoljnih poslova, ambasadorima govorili da idu na ta mesta po kazni.

"Diplomatija nije kazna već posao", naglasio je Dačić i dodao da se ranije mnogo eksperimentisalo u Ministarstvu spoljnih poslova po pitanju ekonomske diplomatije koje zapravo nije ni bilo.

Prema njegovim rečima, predstavnici Srbije u inostranstvu treba da se bave i pitanjima ekonomije, zbog čega će Ministarstvo inostranih poslova ubuduće raditi na tome da Srbiju predstavlja u što boljem svetlu u oblasti ekonomije.

On je ocenio da se povećao ugled Srbije u svetu i najavio da krajem nedelje u Beograd dolazi ministar spoljnih poslova Vatikana, a krajem meseca predsednik Evropske komisije Žoze Manuel Barozo.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 3

Pogledaj komentare

3 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Palo 600 ratnih aviona: Rusi se oglasili

Ruske trupe uništile su 600 ukrajinskih ratnih aviona i 1.300 višecevnih raketnih bacača od početka Specijalne vojne operacije u Ukrajini, saopštilo je Ministarstvo odbrane Rusije.

20:30

16.5.2024.

1 d

Svet

Totalni raspad: Ljudi beže iz Ukrajine

U Lavovoskoj oblasti u Ukrajini na granici sa Poljskom, nastao je pravi kolaps usled saobraćajnih gužva koje čine stotine automobila, prenosi TV kanal Obsšćestvenoe, pozivajući se na predstavnicu lokalnog pograničnog odreda Aleksandru Kučkovsku.

19:58

17.5.2024.

23 h

Podeli: