Četvrtak, 08.05.2014.

15:12

Rim za bržu integraciju Z. Balkana

Prioritet Italije kao zemlje koja će predsedavati EU od 1. jula biće ubrzavanje evropskih integracija zemalja Zapadnog Balkana, kaže Federika Mogerini.

Izvor: Tanjug

Default images

"Ovde smo u Solunu, zajedno sa Grčkom koja trenutno predsedava EU, da kažemo da će Italija tokom svog predsedavanja EU u drugoj polovini godine, sa posvećenošću raditi na tome da Zapadni Balkan napravi konkretne i brze korake napred na putu ka članstvu u EU", rekla je italijanska šefica diplomatije na marginama ministarske konferencije EU-Zapadni Balkan.

Ona je istakla da je potrebno da zemlje regiona preduzmu određene korake, ali je dodala da i evropska strana mora da pokaže kredibilnost i da nastavi kurs proširenja, prenela je agencija ANA.

"To je naš naročit cilj u interesu stabilnosti, mira i ekonomskog razvoja u regionu". Za druge evropske zemlje to je, kako je navela, možda manje očigledno, ali za Italiju je to neosporno.

"Iskoristićemo naše šestomesečno predsedavanje da to učinimo prioritetom za čitavu Evropsku uniju", istakla je šefica italijanske diplomatije, navela ja italijanska agencija ANSA.

Zemlje Zapadnog Balkana su, prema njenim rečima, na različitim nivoima u procesu evrointegracija, ali proteklih godina su načinili izuzetno dobre korake.

"To treba priznati i treba da ih ohrabrimo i podržimo", rekla je ona.

Današnji samit u Solunu održava se tačno deset godina nakon proširenja EU sa 15 na 25 članica i tačno 11 godina nakon što je zemljama Zapadnog Balkana obećana perspektiva evropskih integracija, podsetila je Mogerini.

Ona je navela da se u prva dva meseca na mestu šefice italijanske diplomatije već sastala sa ministrima spoljnih poslova svih zemalja Zapadnog Balkana i najavila da će u prvim nedeljama pošto Italija preuzme predsedavanje Unijom u julu, posetiti sve prestonice država Zapadnog Balkana.

"Poseta zemljama Zapadnog Balkana biće konkretan znak naše posvećenosti, ne samo Italije, već čitave Evropske unije", poručila je ona.

Srpski šef diplomatije Ivica Dačić pozvao je danas EU da razmotri "izraženiju ekonomsku i finansijsku podršku regionu".

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Region

Loše vesti za korisnike ove banke

Privredna banka Zagreb (PBZ) odlučila je da podigne deo naknada svojim korisnicima za neke njihove usluge od 1. avgusta 2024. godine. Svojim korisnicma nisu posebno obrazložili zbog čega su se odlučili na ovaj potez.

14:52

18.5.2024.

1 d

Svet

Nemačka na udaru Rusije: "Uzimamo svoje"

Ruski sud naredio je da imovina, računi, nekretnine i akcije Dojče banke i Komercbanke budu zaplenjene u Rusiji, kao deo tužbe protiv nemačkih banaka, navodi se u sudskim dokumentima.

13:07

19.5.2024.

17 h

Svet

Rusi prešli severnu granicu: Harkov pada?

Ofanziva ruskih snaga na harkovskom pravcu pokazala se toliko brzom i snažnom da im oskudne odbrambene strukture Ukrajine nisu postale prepreka, a osiromašeni redovi ukrajinskih oružanih snaga nisu bili spremni da brane svoje položaje, piše Njujork tajms.

8:12

19.5.2024.

22 h

Podeli: