Ponedeljak, 15.07.2013.

08:01

Težak udes, jedno lice kritično

U teškoj saobraćajnoj nesreći kod Mihajlovca, u sudaru autobusa sa češkim državljanima i kamiona, tri osobe su teško povređene, tri lakše. Jedno lice kritično.

Izvor: B92, RTS

Default images

Svi povređeni putnici su državljani Češke Republike, koji su se vraćali sa letovanja iz Turske.

Teško povređeni putnici prebačeni su u Beograd, dok su lakše povređene osobe na lečenju u smederevskoj bolnici. Do udesa je došlo oko 1.30 sati, kod požarevačke petlje na auto-putu Beograd-Niš, kada je autobus naleteo na teretno vozilo negotinskih tablica.

Policija je uhapsila vozača kamiona u koji je autobus udario. Udes se dogodio kod sela Ralja, blizu isključenja za Požarevac.

Do udesa je došlo kada je autobus sa 19 čeških državljana naleteo na kamion natovaren drvima, čiji se vozač nedovoljnom brzinom i najverovatnije bez prethodnog obaveštenja uključivao iz zaustavne u srednju saobraćajnu traku.

Od siline udara kamion je sleteo sa auto-puta i probio zaštitnu ogradu, a vozač kamiona je napustio mesto udesa. Vozač se naknadno vratio na mesto udesa i tada je policija utvrdila da je reč o Senadu K. (44) iz Novog Pazara.

Vozač je zadržan zbog sumnje da je počinio teško delo protiv bezbednosti javnog saobraćaja i nije pružio pomoć povređenima.

Četrnaestoro nepovređenih putnika je prevezeno do Smedereva i smešteno u hotel, gde će sačekati drugi autobus, koji je krenuo iz Češke. Prema rečima portparolke češkog ministarstva inostranih poslova Lucije Grohove, među povređenima su vozač i vodič, a sajt lista "Blesk" piše da se dve najteže povređene osobe bore za život.

"Jedno lice je u bolnici sa kritičnim povredama glave i grudnog koša, dok je osoba za koju se veruje da je vozač, primljena je sa teškim povredama karličnog dela, ali je njegovo stanje trenutno stabilnije", rekla je Grohova za ČTK.

Prema rečima direktora Urgentnog centra Zlatibora Lončara, u ovoj ustanovi zbrinuto je troje povređenih Čeha.

"Muškarac star 48 godina dovezen je sa teškim povredama glave i grudnog koša. Smešten je u jedinicu intenzivne nege, u šok sobi je i njegovo stanje je veoma teško", naglasio je Lončar.

Drugi povređeni je po prijemu naveo da je vozač autobusa i on je zadobio prelom karlice, otvoreni prelom noge i nalazi se na Odeljenju ortopedije u Urgentnom centru. Treće lice je stiglo iz Ortopedske bolnice Banjica sa povredama kičme, a posle skeniranja abdomena biće odlučeno da li će biti vraćena na Banjicu.

Češki mediji navode da je vozač kamiona, koji je prevozio drva, najverovatnije kriv za udes.

Njemu je određeno policijsko zadržavanje, a kako navodi RTS policija ga nije zatekla na mestu udesa, već se pojavio po završetku uviđaja.

Češko Ministarstvo inostranih poslova je saopštilo da je Iz Češke krenuo autobus po putnike, kao i da prema njihovim informacijama ima pet povređenih - troje teže i dvoje lakše. Ministarka zdravlja Srbije Slavica Đukić Dejanović posetila je povređene Čehe.

"Autobus pripada češkoj turističkoj agenciji Rialto. U autobusu je bilo 19 putnika, petoro je povređeno", kazao je češkom radiju otpravnik poslova češke ambasade u Beogradu Jirži Kirijan.

Sve putnike je obišla gospođa Veronika Senjukova, šefica Konzularnog odeljenja Ambasade Češke u Beogradu.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

51 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Palo 600 ratnih aviona: Rusi se oglasili

Ruske trupe uništile su 600 ukrajinskih ratnih aviona i 1.300 višecevnih raketnih bacača od početka Specijalne vojne operacije u Ukrajini, saopštilo je Ministarstvo odbrane Rusije.

20:30

16.5.2024.

1 d

Podeli: