Subota, 20.04.2013.

17:55

Osude pretnji Dačiću i Vučiću

SNS, SPS, LSV, LDP i više državnih funkcionera osudili su pretnje premijeru Ivici Dačiću i vicepremijeru Aleksandru Vučiću.

Izvor: B92, Beta

Default images

Potpredsednik Vlade Srbije Aleksandar Vučić izjavio je danas da mu "svakog sekunda stižu preteće poruke" zbog parafiranja predloga sporazuma Beograda i Prištine u Briselu, ali poručuje da nije tačno da je tim dokumentom priznata nezavisnost KiM.

Srpska napredna stranka najoštrije je osudila pretnje koje, kako navodi, "u sklopu organizovane i monstruozne kampanje putem SMS poruka" dobija lider te stranke Aleksandar Vučić.
Potpredsednik SNS-a Igor Mirović je, u izjavi dostavljenoj medijima, naveo da u do sada "nezabeleženoj kampanji pretnji, uvreda i nasilja putem SMS poruka, propale političke stranke i kvazi-patriote prete čoveku koji je učinio sve da zaštiti Srbe na Kosovu i Metohiji".

"Organizovana podela telefonskih brojeva sa unapred pripremljenim i planiranim pretnjama i uvredama, otvoreno i jasno je povezala sve one stranke i pojedince čiji cilj nije uspravna, snažna i efikasna država Srbija, već Srbija na kolenima prepuna kriminala i zlouptreba i nedovoljno snažna da obezbedi mir, stabilnost i razvoj na celoj svojoj teritoriji uključujući Kosovo i Metohiju", naveo je Mirović.

SNS je pozvala sve građane Srbije da odbace "primitivni rečnik nasilja i zastrašivanja" i osudila "kampanju lažnih rodoljuba koji su zajednički politički imenitelj pronašli u borbi protiv interesa cele naše države".

Socijalistička partija Srbije traži od svih državnih organa da najoštrije reaguju povodom pretnji koje su upućene premijeru Dačiću i najvišim državnim funkcionerima, izjavio je šef poslanika i predsednik Izvršnog odbora te stranke Branko Ružić.
SPS traži od državnih organa i da zaustave svaki pokušaj da se državi i njenim građanima, kao i Srbima na Kosovu i Metohiji, oduzme pravo na mirnu i sigurnu budućnost, rekao je Ružić Tanjugu.

"Svako pristojan i normalan zgrožen je primitivnim izlivima mržnje, kojim su danas posle organizovane akcije nekih minornih vanparlamentarnih stranaka izloženi premijer i predsednik SPS-a Ivica Dačić i najviši državni funkcioneri", istakao je Ružić.

On je napomenuo da je najstrašnije u svemu to što u Srbiji još postoje oni koji prizivaju smrt svaki put kada se neko, kao što su to uradili premijer i prvi potpredsednik vlade Aleksandar Vučić, založi za život.

"Sporazum koji je parafiran u Briselu pravi upravo tu razliku između pristojne Srbije, kojoj su normalan život i budućnost na prvom mestu, i one druge, koja sve želi da nas vrati u turobna vremena. SPS, u ime te normalne i pristojne Srbije, zahteva od svih drzavnih organa da najoštrije reaguju", pozvao je Ružić.

On je dodao da je broj onih koji su pozivima, SMS porukama i telegramima podržali hrabrost premijera Srbije i činjenicu da pokušava da konačno reši najveći problem Srbije i njene budućnosti, više nego 10 puta veći od broja onih koji ne znaju ništa drugo nego samo da mrze.
Liga socijaldemokrata Vojvodine ocenila je da su policija i ostali nadležni organi sigurno u stanju da udju u trag i procesuiraju sve one koji prete smrću najvišim državnim zvaničnicima i da država mora da pošalje jasnu poruku da se mržnja i teror više neće tolerisati.

"Na čelu te grupe, svakako, treba da budu oni koji su im dali broj ili brojeve telefona i tako ih, svesno ili nesvesno, podstakli da prete", navodi se u saopštenju LSV-a u kome se dodaje da ta stanka već duže vreme upozorava da su pretnje i nasilje u Srbiji prevazišli svaku meru.

Država, kako smatraju u LSV-u, mora da pošalje jasnu poruku da se mržnja i teror više neće tolerisani i to svima koji su "nezadovoljni nastavkom evropskog puta Srbije i pomisle da prete ili unose nemir i tenzije na ulice". Liberalno demokratska partija je, osuđujući pretnje Dačiću i Vučiću, pozvala sve nadležne institucije da svoj posao rade savesno i odgovorno u interesu svih građana i blagovremeno sankcionisu nasilje.
Samo tako, kako navode liberali u saopštenju, nasilje može biti izbačeno iz života svih nas.

Iz te stranke poručuju i da će se, i pored činjenice da ni Dačić, ni Vučić, kao ni njihove stranke, nisu osudili nasilje i pretnje upućene drugima, uvek suprotstaviti vandalizmu bilo da je on upućen Dačiću i Vučiću, njihovim porodicama ili nekom od aktera na političkoj sceni bez razlike kojoj političkoj opciji pripada.

Liberali navode da svaki građanim ima Ustavom i zakonom zagrantovano pravo na normalan život i da ne postoji pojedinac ili grupa koja sme to pravo da narušava.

"Od ovih koji vode zemlju tražimo da omoguće uslove svim institucijama kako bi Srbija bila slobodna zemlja u kojoj svako ima pravo da zastupa svoje stavove i da zbog toga ne sme da trpi posledice bilo da se radi o ugrožavanju bezbednosti i sigurnosti ili ličnoj diskriminaciji", istaknuto je iz LDP-a. Predsednik skupštinskog Odbora za ljudska prava Meho Omerović izjavio je, povodom pretnji Dačiću i Vučiću, da država mora da kazni svakoga ko drugome ugrožava bezbednost i preti smrću.

"Pretnje smrću koje putem stotina SMS poruka dobijaju premijer i prvi potpredsednik vlade su najozbiljniji ispit za nadležne državne organe", naveo je Omerović u izjavi dostavljenoj Tanjugu.

Omerović, koji je i član skupštinskog Odbora za kontrolu službi bezbednosti, istakao je da država mora kazniti svakoga ko drugome ugrožava bezbednost i preti smrću, a posebno ako za to ostavlja javni trag.

"Neslaganja sa drugačijim mišljenjem rešavati jezikom i govorom mržnje do sada je bila naša žalosna realnost, ali javno pozivati na linč i pretiti smrću najvišim funkcionerima je ozbiljna opasnost po društvo u celini", ukazao je Omerović.

Država, prema njegovim rečima, ima instrumente i mehanizme da sazna ko su oni koji prete smrću, da ih privede i procesuira po zakonu.

"To je jedini način da se pošalje brza, jasna i odlučna poruka da to ne sme da prodje nekažnjeno. Ako smo pravna država ovo ne sme ostati samo vest za jedan dan", poručio je Omerović. Gradonačelnik Novog Sada i funkcioner SNS-a Miloš Vučević osudio je kao "skandalozno ponašanje funkcionera SRS".

"Prosto je neverovatno da političari tako grubo krše Ustavom zagarantovana prava građana, kada upravo oni treba da predstavljaju primer ponašanja i poštovanja zakonskih i moralnih principa", naveo je Vučević u saopštenju.
Miloš Vuèeviæ (Tanjug, arhiva)
Vučić je, ocenio je on, čovek koji se najiskrenije borio i izborio za Srbe i Srbiju, zbog čega "još više čudi da oni koji bahato krše osnove ljudske vrednosti o njemu daju negativne ocene. Zbog tog njihovog čina njemu stižu iz minuta u minut poruke u kojima mu se preti smrću, a što je najsramnije, pretnje smrću su upućene i članovima njegove porodice", saopšteno je iz kabineta gradonačelnika Novog Sada.

Vučević je ukazao da je ovo istorijski trenutak za Srbiju i od velike je važnosti da "budemo jedinstveni i složni, podržimo one koji svim snagama rade za dobrobit svih nas".

Pretnje najvišim državnim funkcionerima osudio je i predsednik Skupštine Srbije i funkcioner SNS-a Nebojša Stefanović koji je poručio da su poruke koje su danas upućene Vučiću sramne i naglasio da se predlogom sporazuma nije i neće priznati nezavisnost Kosova i Metohije.

Stefanović se nada da će država učiniti sve da pokaže snagu, a SNS, kako je rekao, stoji iza Vučića i podržava sve njegove odluke.

Radikali su danas u Beogradu, Novom Sadu i Kosovskoj Mitrovici delili prolaznicima brojeve mobilnih telefona premijera i vicepremijera i pozvali građane da na telefone Dačića i Vučića šalju SMS-ove i na taj način izraze nezadovoljstvo predlogom teksta briselskog sporazuma

Ministarstvo unutrašnjih poslova konsultovalo je Tužilaštvo u vezi letaka sa brojevima mobilnih telefona premijera i prvog potpredsednika vlade i ministra odbrane, koje su članovi Srpske radikalne stranke delili danas pristalicama i građanima u više mesta u Srbiji. Kako je Tanjugu rečeno u MUP-u, policijia će postupiti u skladu sa stavom Tužilaštva.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

41 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Totalni raspad: Ljudi beže iz Ukrajine

U Lavovoskoj oblasti u Ukrajini na granici sa Poljskom, nastao je pravi kolaps usled saobraćajnih gužva koje čine stotine automobila, prenosi TV kanal Obsšćestvenoe, pozivajući se na predstavnicu lokalnog pograničnog odreda Aleksandru Kučkovsku.

19:58

17.5.2024.

1 d

Podeli: