Petak, 18.01.2013.

07:20

Selaković ceo dan sa pritvorenicima

Ministar pravde Nikola Selaković razgovarao je sa 11 srpskih pritvorenika Haškog tribunala, među kojima su i Ratko Mladić, Radovan Karadžić, Momčilo Perišić.

Izvor: Tanjug

Default images

Selaković se sa članovima svoje delegacije u poseti zadržao više od osam sati, a novinari nisu mogli sa uđu u zatvor, pa detalji razgovora još nisu poznati.

Selaković je prvi ministar pravde iz Srbije koji je došao u posetu srpskim pritvorenicima koji "iza rešetaka" čekaju pravosnažne presude Haškog tribunala zbog optužbi za ratne zločine na prostoru bivše Jugoslavije.

Ministar Selaković je razgovarao s nekadašnjim komadantm Vojske Republike Srpske Ratkom Mladićem kod koga se i najduže zadržao u poseti.
Mladić je danas obavestio sud da koristi svoje pravo da ne prisustvuje suđenju u Haškom tribunalu, jer želi da se sretne sa ministrom Selakovićem.

Karadžić se sa ministrom susreo nakon suđenja, po povratku u pritvorsku jedinicu nedge posle 16 časova.

Selaković je razgovarao i sa Dragoljubom Ojdanićem, Zdravkom Tolimirom, Vinkom Pandurevićem, Vlastimirom Đorđevićem, Nikolom Šainovićem, Sretenom Lukićem, Nebojšom Pavkovićem, Vladimirom Lazarevićem, Momčilom Perišićem.

Franko Simatović je na privremenoj slobodi, a poseta lideru SRS Vojislavu Šešelju u pritvorskoj jedinici nije bila u planu.

Sa ministrom pravde u poseti pritvorenicima u zatvoru u Ševeningenu bili su njegov pomoćnik Milisav Čogurić, kao i savetnik Radomir Ilić.

Selaković je juče u Hagu razgovarao s najvišim zvaničnicima Tribunala i preneo im nezadovoljstvo zbog oslobađajućih presuda tog suda u slucajevima Gotovina i Markač i Haradinaj.

Tokom sastanaka je pokrenuto i razmatranje mogućnosti da sprski osuđenici tog suda kazne služe u Srbiji.

Niko od zvaničnika Tribunala ni juče, ni danas nije hteo da komentariše sastanak sa sprskim ministrom.

Selaković: Podrška države pritvorenicima u Hagu

Selaković je posle obilaska srpskih pritvorenika u Haškom tribunalu, da svi, kako oni protiv kojih se vode prvostepeni postupci tako i oni koji očekuju okončanje žalbenog postupka, očekuju pomoć države Srbije, i najavio jačanje državne podrške srpskim državljanima u Hagu.

"Oni očekuju organizovanu pomoć države za obezbeđivanje dokaza i pripremanje završne reči za njihove odbrane, jer takve organizovane podrške do sada nije bilo, kao u slučaju nekih drugih država, već je ona izostala", rekao je Selaković Tanjugu.

Pritvorenici su u tom smislu veoma optimistični, "čak na određene moment vam ulivaju taj svoj optimizam koji imaju", kazao je Selaković, istakavši da su ga svi pritvorenici, njih ukupno 13, primili izuzetno srdačno.

Selaković je podsetio da je ovi put da neki srpski ministar poseti pritvorene državljane Republike Srbije u pritvorskoj jedinici Ujedinjenih nacija.

"Sve smo upoznali sa koracima koje država planira da učini, između ostalog i kroz izmenu regulative koja se tiče prižanja pomoći i podrške tim našim pritvorenim državljanima i u najskorijem periodu vlada će izaći sa tim merama", naglasio je on.

Ministar je rekao da je tokom višečasovnih razgovora stekao utisak da "pritvorenici, kako oni protiv kojih se vode prvostepeni postipci, tako i oni koji očekuju okončanje žalbenog postipka, i dalje gledaju u državu Srbiju i očekuju njenu pomoć".

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

35 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Palo 600 ratnih aviona: Rusi se oglasili

Ruske trupe uništile su 600 ukrajinskih ratnih aviona i 1.300 višecevnih raketnih bacača od početka Specijalne vojne operacije u Ukrajini, saopštilo je Ministarstvo odbrane Rusije.

20:30

16.5.2024.

1 d

Svet

Totalni raspad: Ljudi beže iz Ukrajine

U Lavovoskoj oblasti u Ukrajini na granici sa Poljskom, nastao je pravi kolaps usled saobraćajnih gužva koje čine stotine automobila, prenosi TV kanal Obsšćestvenoe, pozivajući se na predstavnicu lokalnog pograničnog odreda Aleksandru Kučkovsku.

19:58

17.5.2024.

23 h

Podeli: