Petak, 07.09.2012.

13:44

KPS nije dozvolio Vulinu posetu

Pripadnici kosovske policije nisu dozvolili direktoru vladine Kacelarije za Kosovo i Metohiju Aleksandru Vulinu da poseti severni deo Kosovske Mitrovice.

Izvor: Beta, Tanjug

Default images

Vulin je nešto posle 13 časova zaustavljen u južnom delu Kosovske Mitrovice odakle je njegovo vozilo u pratnji dva policijska automobila usmereno na administrativni prelaz Merdare.

Policija je kao razlog ovakvog postupka navela da Vulinova poseta severnom delu Kosovske Mitrovice nije bila najavljena.

Inače, Vulin je ranije danas prekinuo posetu jugu Kosova, posle incidenta na teritoriji opštine Zubin Potok, gde su nepoznata lica pucala na vozila Euleksa i kosovske policije.

Vulin je prethodno obišao jedino srpsko dete u Prizrenu, Milicu Đorđević. Iz Prizrena, Vulin se - umesto ka Gori - uputio na sever Kosova, gde je trebalo da u Kosovskoj Mitrovici razgovara s tamošnjim predstavnicima Srba.

Vulin je, u ime Vlade Srbije, najoštrije osudio incident na severu Kosova i zatražio od međunarodne zajednice da preduzme sve mere kako bi privela pred lice pravde vinovnike.

"KPS imao naređenje, nije bilo prekršaja u mojoj poseti"

"Kosovski policajci su imali naređenje da mi, bez obzira što ni sami nisu uspeli da pronađu nijedan prekršaj u mojoj poseti, ne dopuste da uđem u Kosovsku Mitrovicu", rekao je Vulin za TV Most iz Zvečana.

On je naveo da su ga u Kosovskoj Mitrovici očekivali predsednici opština i predstavnici Unmika i da je planirao da sa predstavnicima Euleksa razgovara o jutrošnjem incidentu u selu Donje Varage i da utiču na smirivanje tenzija.

Vulin je istakao da incident u tom selu gde su nepoznate osobe pucale na vozila Euleksa i kosovske policije nije u interesu Srbije.

"To što se danas dešavalo je bez ikakvog interesa za Vladu i građane Republike Srbije", rekao je Vulin.

"Nekome je u interesu i ima želju da tenzije budu veće", dodao je Vulin i u ime Vlade Srbije poručio da neće dozvoliti da se ovakve stvari ponavljaju i da će učiniti sve da se tenzije smire.

Vulin je ocenio da je sa druge strane, to što njemu nije dozvoljeno da uđe u Mitrovicu, "više nego nekorektan pokušaj" privremenih organa u Prištini koji, kako smatra, "imaju problem sa dijalogom i hoće da se pregovori odlože ili da ih nema".

"Mi smo za razgovore spremni danas i sutra, hocemo da učestvujemo na bilo koji način i u vezi istrage. Spremni smo da ponudimo svoju pomoć, a moje zadržavanje i nedozvoljavanje da budem tamo gde je teško, da budem sa predstavnicima svog naroda samo govori da postoji strah koji nije stvoren od nas", rekao je Vulin.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

44 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Palo 600 ratnih aviona: Rusi se oglasili

Ruske trupe uništile su 600 ukrajinskih ratnih aviona i 1.300 višecevnih raketnih bacača od početka Specijalne vojne operacije u Ukrajini, saopštilo je Ministarstvo odbrane Rusije.

20:30

16.5.2024.

1 d

Podeli: