Subota, 25.02.2012.

09:15

"ROSU uhapsila 4 srpska policajca"

Pripadnici ROSU izvršili su pretres porodičnih kuća i uhapsili četvoricu pripadnika Policijske uprave za Gnjilane, kaže direktor policije Milorad Veljović.

Izvor: B92, Beta

Default images

"Danas oko šest časova, od strane pripadnika specijalne policije KPS ROSU izvršen je pretres porodičnih kuća pripadnika MUP-a Republike Srbije - Policijske uprave za Gnjilane: Nikole Trajkovića iz sela Parteš, Zlatka Denića iz sela Pasjane, Gorana Matropazovića iz sela Pasjane i Dragana Stojkovića iz sela Donja Budriga, svi iz opštine Gnjilane", naveo je on.

Direktor policije Milorad Veljović je naveo da je, prema saznanjima srpske policije, kod Nikole Trajkovića pronađena lovačka puška njegovog oca, za koju poseduje oružani list izdat od tzv. ''kosovskih institucija'' i službena legitimacija MUP-a Republike Srbije. Kod Gorana Matropazovića takođe je pronađena službena legitimacija MUP RS, a kod Dragana Stojkovića legitimacija Internacionalne policijske asocijacije (IPA), navodi se u izjavi koju nje prosledio Biro za saradnju s medijima MUP-a Srbije.

Prilikom pretresa, kod jednog od ovih policijskih službenika pronađeni su delovi stare rashodovane uniforme, koja nije u upotrebi u Ministarstvu unutrašnjih poslova Republike Srbije od 1999. godine, koju su članovi porodice koristili prilikom poljoprivrednih radova, naveo je direktor policije.

"Prema našim saznanjima, nakon pretresa, ova četiri policijska službenika MUP-a RS, lišena su slobode pod optužbom da su počinila krivična dela 'napad na pravni poredak Kosova i ometanje policajca u vršenju službenih dužnosti'", rekao je Veljović.

On je dodao i da je izvršen pretres u porodičnoj kući policijskog službenika MUP-a Srbije Trajana Todorovića u selu Gornje Kusce, koji u tom momentu nije bio u svojoj kući, tako da on nije uhapšen. "Napominjem da ovi policijski službenici svakodnevno sa područja AP KiM putuju na posao u Vranje, gde je PU Gnjilane izmeštena nakon 1999. godine", rekao je Veljović.

On je saopštio da je danas izvršen i pretres porodične kuće Živojina Stojanovića, oca policijskog službenika PU Gnjilane Dobrivoja Stojanovića, koji sa porodicom živi na području opštine Vranje.

Prilikom pretresa, u kući je pronađen modifikovani karabin M-48, vlasništvo Živojina Stojanovića, za koji poseduje oružani list izdat od zv. ''kosovskih institucija'', naveo je Veljović.

Kosovska policija saopštila je ranije danas da je u regionu Gnjilana uhapšeno šest osoba osumnjičenih za ugrožavanje ustavnog i pravnog poretka Kosova i ometanje službenog lica u vršenju dužnosti.

Portparol policije Kosova Brahim Sadrija rekao je agenciji Beta da je su oni uhapšeni po naologu okružnog tužilaštva u Gnjilanu.

Uhapšenima je određeno policijsko zadržavanje od 48 sati.

Dačić: Hapšenje je provokacija Prištine

Ministar unutrašnjih poslova Srbije Ivica Dačić potvrdio je da su kod Gnjilana uhapšena četvorica radnika MUP-a Srbije i još jedno lice, ocenio da je reč o provokaciji Prištine i najavio "recipročne mere" ako se situacija ne razjasni u roku od 48 sati.

Dačić je za Tanjug precizirao da su uhapšeni radnici MUP-a koji žive kod Gnjilana, a rade u Vranju, a u kontekstu recipročnih mera ministar je pomenuo pripadnike KPS koji žive u Raškoj, Nišu, Vranju, a učestvovali su, prema njegovim rečima, u akcijama zaposedanja administrativnih prelaza.

"Srbija tada nije preduzimala nikakve represivne mere prema tim pripadnicima. Naši pripadnici ne rade na Kosovu i Metohiji, to što neko tamo živi, a radi u Vranju, nije nikakav razlog za lišavanje slobode", naglasio je Dačić u izjavi Tanjugu.

Dačić je podsetio da su 1999. godine, na osnovu Rezolucije 1244 i Kumanovskog sporazuma, srpske policijske uprave izmeštene sa Kosova i Metohije i da se, na primer, policijska uprava Gnjilane nalazi u Vranju.

Ista je situacija i u KPS, ukazao je Dačić i dodao da u KPS ima Srba koji putuju iz Raške, Niša i Vranja da bi radili u toj policijskoj službi, a neki od njih su učestvovali u nelegalnim akcijama Tačijevog režima, pri zaposedanju administrativnih prelaza.

Akciju ROSU Dačić je označio kao "još jednu provokaciju prištinskih vlasti koja može destabilizovati sve što je dogovoreno u Briselu".

"Apelujemo da se sprovede potpuna istraga i da se uhapšeni puste, jer ne postoji nikakav pravni osnov da neko bude uhapšen zato što na teritoriji centralne Srbije radi u policijskim upravama koje pokrivaju i neke opštine na Kosovu, kako je to bilo i pre 1999. godine", rekao je Dačić.

"Očigledno je da prištinskim vlastima ne odgovara kada se postižu dogovori, a naročito kada su ti dogovori suprotni onome što su izjaviljivali i kada je evidentno da će Kosovo biti predstavljeno asimetrično u regionalnim telima u odnosu na neke druge učesnike i uz jasnu naznaku da je to na osnovu Rezolucije 1244", kazao je Dačić.

Ministar je uveren da će i u narednim danima biti sličnih prvokacija, usmerenih na destabilizaciju stanja i rušenje svih postignutih dogovora. To je, dodao je, u skladu i s pismom koje je Priština poslala zemljama članicama EU, u kojem pozivaju Uniju da ne da Srbiji status kandidata za članstvo.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

76 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Palo 600 ratnih aviona: Rusi se oglasili

Ruske trupe uništile su 600 ukrajinskih ratnih aviona i 1.300 višecevnih raketnih bacača od početka Specijalne vojne operacije u Ukrajini, saopštilo je Ministarstvo odbrane Rusije.

20:30

16.5.2024.

1 d

Podeli: