Direktor MMF napastvovao spremačicu

Direktor MMF-a Dominik Štros-Kan uhapšen je u Njujorku i optužen za seksualni napad na jednu hotelsku spremačicu.

Izvor: B92, Tanjug

Nedelja, 15.05.2011.

10:11

Default images

Štros-Kan je uhapšen na međunarodnom aerodromu “Džon F. Kenedi” svega 10 minuta pre nego što je trebalo da poleti za Pariz.

Tužilaštvo u američkoj državi Njujorku podiglo je optužnicu Štros-Kana za krivično seksualno delo, pokušaj silovanja i protivpravno zatvaranje posle navodnog seksulanog napada na hotelsku spremačicu.

Bendžamin Brafman, advokat Štros-Kana, izjavio je Rojtersu da njegov klijent tvrdi da nije kriv.

Dominika Štros Kana iz aviona za Pariz izvela su tri detetktiva u civilu i to svega deset minuta pre poletanja. Izvršni direktor MMF-a uhapšen je na aerodromu Džon F. Kenedi u Njujorku pod optužbom da je ranije istog dana seksualno napao hotelsku spremačicu. Do inciidenta je došlo u hotelu “Sofitel”, oko podneva, kada je spremačica ušla u sobu, a šef MMF-a, kako navode mediji, izašao nag iz kupatila, bacio je na krevet i prisilio na oralni seks. Ona je o svemu obavestila kolege a oni su pozvali policiju.

"Očekivane optužbe su pokušaj silovanja, seksulano zlostavljanje, i držanje osobe protiv njene volje", kaže Brajan Sesa, portparol njujorške policije.

Štros-Kan je bivši profešor ekonomije, koji je 1980-ih ušao u politiku, kao ministar finansija. Na Štros-Kana se u Francuskoj dosad gledalo kao na najziglednijeg kandidata socijalista na predstojećim predsedničkim izborima sledeće godine i kao na nekog ko ima šanse da pobedi predsednika Nikolu Sarkozija.

Štros-Kan je već imao skandal 2008. godine zbog veze sa Piroškom Nađ, koja je bila viši funkcioner u odeljenju MMF-a za Afriku. Pošto je u Fondu otvorena istraga, Nađ je napustila MMF i prešla u Evropsku banku za obnovu i razvoj.

Njegovom imidžu u Francuskoj, međutim, mnogo više je naškodio članak u “Frans soaru” u kome se iznose detalji luksuza kojim je Štros-Kan okružen, zbog čega je on odlučio da tuži taj list i traži odštetu. Francuska javnost se oglasila sa stavom da će ovaj skandal naškoditi političkoj karijeri izvršnog direktora MMF-a.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

54 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: