Ponedeljak, 21.03.2011.

16:43

Putin: Kao poziv na krstaški pohod

Ruski premijer Vladimir Putin oštro je kritikovao rezoluciju SB UN o Libiji, uporedivši je sa "srednjovekovnim pozivima na krstaški pohod".

Izvor: Tanjug

Default images

On je ocenio i da se primena sile prema drugim državama u politici SAD ustaljuje.

Podsećajući na bombardovanje SR Jugoslavije i Beograda u vreme predsednika SAD Bila Klintona i na Irak i Avganistan u vreme Džordža Buša, Putin je rekao da "uznemirava lakoća sa kojom je doneta odluka o primeni sile" u Libiji i da „to u politici SAD zadobija stabilnu tendenciju".

"Na redu je Libija", rekao je ruski premijer Vladimir Putin u razgovoru sa radnicima u gradu Votkinsku u Republici Udmurtiji, preneo je Itar-Tas.

"I sve to pod izgovorom zaštite civilnog stanovništva. Gde je logika, gde je savest? Nema ni jednog, ni drugog", rekao je Putin i koalicionu vojnu operaciju u Libiji nazvao "upadom spolja".

"Rezolucija Saveta bezbednosti UN je, nesumnjivo, nepunovažna i štetna, ona dozvoljava sve i podseća na srednjovekovni poziv na krstaški pohod. Faktički dozvoljava upad u suverenu zemlju", rekao je predsednik ruske vlade.

"Uopšte, podseća me na srednjovekovni poziv na krstaški pohod, kada je neko pozivao nekoga da ide na određeno mesto i nešto oslobađa“, rekao je Putin.

Prema njegovim rečima, to što režim libijskog lidera Moamera el Gadafija nije demokratski ne znači da je moguće spoljno mešanje.

"Ni po jednom parametru libijski režim ne spada pod kriterijume demokratske zemlje. To je očigledno. Međutim, to ne znači da neko može da se meša u unutrašnjepolitički, čak oružani konflikt, spolja, štiteći jednu od strana“, rekao je Putin o naveo da je Libija složena zemlja u čijem temelju su odnosi među plemenima.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

83 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Dogovor je pao: Stvara se "zid"

Poljska, Finska, Norveška i baltičke zemlje postigle su dogovor o stvaranju "zida od dronova" kako bi zaštitile svoje granice pomoću bespilotnih letelica.

14:25

25.5.2024.

1 d

Podeli: