Ponedeljak, 19.10.2009.

00:36

Šovinistički ispad direktora HRT-a

Direktor Hrvatske televizije Vanja Sutlić vređao je po nacionalnoj osnovi novinarku HRT-a Ivanu Dragičević-Veličković, tvrde zaposleni u toj medijskoj kući.

Izvor: B92, index.hr

Default images

Kako prenosi portal Index.hr, Sutlić je pred grupom novinara i urednika - Majom Sever, Lelom Knežević, Sanjom Mikleušević i Robertom Zuberom - grubo uvredio Ivanu Dragičević-Veličković po nacionalnoj osnovi, budući da je udata za osobu srpske nacionalnosti.

O incidentu, koji dogodio još u februaru prošle godine, saznalo se tek sada jer, kako tvrde očevici, takođe novinari HRT-a, uvreda koju je Sutlić izrekao bila je toliko uvredljiva da svoju koleginicu nisu hteli da izlažu dodatnim neprijatnostima.

Kako navodi, jedan od četvoro očevidaca, urednica Hrvatske radio televizije Lela Knežević ceo slučaj počeo je 5. februara kada je Ivana Dragičević-Veličković trebalo da gostuje u emisiji u kojoj su prikupljana sredstva za porodilište u Zagrebu. Povod za gostovanje bio je to što se novinarka u toj bolnici porodila nekoliko meseci ranije. “Ja vam mogu potvrditI da je Vanja Sutlić za Ivanu Dragičević-Veličković rekao, citiram da je četnička kurvetina. Ja sam tada htela da sazovemo konferenciju za novinare, ali većina kolega je procenila da je ta uvreda toliko strašna da će dodatno uvrediti Ivanu Dragićević. Tako se desilo da smo mi štiteći nju, u stravi zaštitili Vanju Sutlića” objašnjava Lela Knežević.

Urednica Lela Knežević dodala je da ovo nije jedini takav incident Vanje Sutlića.

"Nakon što smo se Sanja Mikleušević i ja vratile sa seminara koji je u Beogradu održavao tim eminentne emisije 'Insajder' kuće B92, Sutlić nas je obavijestio da će nam poništiti službeni put i da ćemo ga financirati o vlastitom trošku. Njegovo obrazloženje bilo je: 'Nemate vi šta gostovati na srpskoj televiziji B20'", tvrdi ona. (B20 nije greška u kucanju, nego tačan citat).

Sutlić demantuje uvrede

Generalni Direktor HTV-a Vanja Sutlić je međutim preko portparola novinare koji su potvrdili navode o vređanju novinarke Dragičević- Veličković optužio da iznose notorne laži. Sutlić je najavio pokretanje sudskog postupka zbog štete koja mu je, kako tvrdi, naneta lažima.

"Tekst objavljen na internet stranicama Index.hr je notorna laž, očito smišljena radi diskreditacije direktora HRT-a Vanje Sutlića", rekao je portparol HRT-a Janoš Roemer.

"Dva su detalja koji nisu jasni u toj priči. Zašto se sa nečim takvim čekalo skoro dve godine da bi se objavilo? Drugi detalj je da je to četvoro novinara u to vreme bilo uključeno u prijavu protiv glavnog direktora zbog razgovora koji su sa njim vodili zbog sukoba sa glavnom uredicom informativnog programa" navodi portparol HRT-a.

"Da je teza iskonstruisana vidi se po tome što se iz članka najpre čini da su svi svedoci spornu izjavu čuli u isto vreme, a potom i da su je neki čuli na dan emisije, a neki idući dan", objašnjava Roemer za Index, kojem je četvoro novinara i urednika i to Maja Sever, Lela Knežević, Sanja Mikleušević kao i Robert Zuber potvrdilo da se incident dogodio.

Štaviše, Sutlić je uveren u teoriju zavjere.

Podsetimo, Sutlić se izvinio gradonačelniku Splita Željku Kerumu, nakon njegovih kontroverznih izjava o Srbima u emisiji “Nedjeljom u dva“, zato što mu je autor emisije Aleksandar Stanković postavio “primitivno pitanje“.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

36 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Grci besni: Sprema se izdaja Srba

Grčki list Demokratija objavio tekst u kome je navedeno da se sprema nova izdaja Srba, jer je Grčka spremna da podrži "ludački" zahtev da se zločin u Srebrenici proglasi genocidom zato što to od nje traže Nemci.

11:58

23.5.2024.

1 d

Svet

Makron na kolenima: "Ne napuštajte Francusku"

Francuska podržava kompanije koje veruju u nju, rekao je njen predsednik Emanuel Makron u intervjuu objavljenom u sredu, odgovarajući na pitanje o mogućnosti da naftni gigant TotalEnergies zatraži upis na američku berzu.

9:22

23.5.2024.

1 d

Podeli: