Politika 2

24.05.2024.

22:59

Vilan: Izrael nikada nije priznao kao genocid ono što se desilo u Srebrenici

Ambasador Izraela u Srbiji Jahel Vilan izjavio je danas, govoreći o usvajanju rezolucije o Srebrenici u Generalnoj skupštini UN, da Izrael nikada nije priznao ono što se desilo u Srebrenici kao genocid.

Izvor: Tanjug

Vilan: Izrael nikada nije priznao kao genocid ono što se desilo u Srebrenici
EPA-EFE JASON SZENES

Podeli:

On je dodao da zbog toga i ne može da podrži tu rezoluciju, jer bi to bilo prevazilaženje prijateljstva Izraela sa Srbijom.

"To je više kao naše prijateljstvo sa istinom. Vi iz Srbije takav tretman samo dobijate ponekada, a mi se suočavamo sa takvim lažnim rezolucijama stalno tako da mislim da je Srbija u jednom trenutku osetila ono što Izrael svakodnevno može da oseti od iste organizacije. Mislim da realnost UN nije stvaran život", poručio je on za K1 televiziju.

Vilan dodaje da je njegova preporuka iz Srbije bila da Izrael glasa protiv usvajanja rezolucije o Srebrenici u UN, ali da je konačna odluka Izraela na kraju bila da se ne glasa uopšte.

Odgovarajući na pitanje da li je jučerašnje glasanje bio poligon kako će se određene zemlje islamskog sveta izjašnjavati po pitanju Izraela, s obzirom na to da je Srbija očekivala od Irana i Egipta da se drugačije izjasne po pitanju rezolucije, ambasador je rekao da, kada bi Izrael došao pred UN ne bi imao nikakva očekivanja jer, prema njegovim rečima, UN nemaju veze sa realnošću i činjeničnim osnovama.

"Imali smo čuvenog ministra koji je pre mnogo godina rekao da, ako Palestinci žele da se usvoji rezolucija - sunce izlazi na Zapadu i na Zapadu -to mogu kroz UN. Nadam se da stvari mogu da budu drugačije, da taj organ postupa kako bi trebalo, da unapredi mir i stabilnost. Mislim da jučerašnja rezolucija to ne radi, već radi suprotno", ocenio je on.

Na pitanje da li je Izrael naljutila vest da će Španija, Norveška i Irska priznati Palestinu kao državu, Vilan je odgovorio da je potpuna šteta što ove tri zemlje, umesto da vode računa o ljudskim pravima izraelskih talaca i vrše pritisak na svoje "prijatelje" u Hamasu da ih oslobode, oni nagrađuju silovatelje, teroriste koji su došli da ubijaju civile u Izraelu i rekli da će to učiniti ponovo.

Prema njegovim rečima, Izrael se ne protivi ničemu, pa ni ideji o dve države, napomenuvši da Izrael već nekoliko decenija govori da je jedini način za rešavanje bliskoistočnog konflikta jesu direktni pregovori.

"Svi drugi pokušaji UN i svih ostalih da priznaju Palestinu, da se učine jedinstveni koraci, to nije novo, 144 zemlje su već priznale Palestinu pre mnogo godina. Da li je to dovelo nas ili njih za jedan centimetar bliže pronalaženju rešenja, naravno da nije, i to se ovoga puta neće desiti sa još tri zemlje. Ovo nisu pravi koraci", istakao je ambasador.

Vilan smatra da pitanje o dve države ne treba da bude upućeno Izraelu, već da treba da bude upućeno 85 odsto Palestinaca koji se svuda, ne samo u pojasu Gaze, dive napadu terorista 7. oktobra.

"Oni koji skandiraju da treba da postoji jedna slobodna Palestina između reke i mora, ne govore o dve države, oni govore o jednoj jevrejskoj slobodnoj državi Palestini. Ovo pitanje mora biti upućeno njima. Postoji samo jedan put napred, da se rešimo Hamasa, posle toga ćemo morati da sednemo i pregovaramo", poručio je on.

Komentarišući raspoređivanje izraelskih snaga u Rafi kako bi, prema rečima ministra odbrane, zadali veoma težak udarac Hamasu, Vilan je za Tanjug rekao da je operacija u Rafi u suprotnosti sa lažnim tvrdnjama Južne Afrike, odnosno da Izrael deluje u Rafi na isti način kao što je delovao u svim drugim mestima u Gazi, protiv Hamasa, a ne protiv civila.

Napominje da je skoro milion civila evakuisano bezbedno i mirno iz Rafe, što je Izraelu omogućilo da nastavi ovu operaciju.

"Radimo ono što smo radili do sada, borimo se protiv terorističke grupe, terorističke vlade, terorističke organizacije Hamas koja vlada Gazom", izjavio je ambasador.

Podeli:

2 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Drama na nebu, hitno podignuti borbeni avioni

Ruski vojni avion juče je nakratko narušio vazdušni prostor Švedske istočno od baltičkog ostrva Gotland, nakon čega su ga presreli švedski borbeni avioni, saopštile su danas oružane snage te nordijske zemlje.

13:01

15.6.2024.

1 d

Svet

Žestoke borbe; Rusi zauzimaju; Ukrajina u mraku

Rat u Ukrajini – 844. dan. Nastavljaju se borbe širom Ukrajine, a Rusi su tokom prethodnog dana izveli seriju napada u Kijevskom, Hersonskom, Nikopoljskom i Donjeckom regionu, gde su poginule tri osobe.

23:39

16.6.2024.

19 min

Podeli: