Ponedeljak, 07.09.2009.

15:24

Sofija: Završena prva linija metroa

Prva linija metroa u Bugarskoj završena je 30 godina nakon početka izgradnje i danas je puštena u saobraćaj u celosti.

Izvor: Beta

Default images

Nova deonica od 2,3 kilometra kroz centar glavnog grada Bugarske povezala je dve najznačajnije deonice, koje idu do najnaseljenijih krajeva grada - deonicu do Lulina, u zapadnom delu grada, koja je otvorena 1998. godine i do Mladosti na jugu zemlje, koja je puštena u saobraćaj u maju ove godine.

Prva cela linija metroa trebalo bi da prevozi do 180.000 putnika dnevno i da rastereti putnički saobraćaj Sofije, prvog bugarskog grada koji je dobio metro.

Putnici koji su danas koristili metro imali su pravo na besplatnu vožnju, ali je svečanost otvaranja metroa odložena zbog dana žalosti koji je u Bugarskoj proglašen zbog smrti 15 bugarskih turista koji su poginuli kada je potonuo turistički brod na Ohridskom jezeru u Makedoniji.

Plan izgradnje metroa u Sofiji napravljen je 1967. godine, vlada Bugarske ga je odobrila 1977. godine, a radovi su počeli 1979. godine.

Druga linija bi trebalo da bude izgrađena do kraja 2012. godine.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 3

Pogledaj komentare

3 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Totalni raspad: Ljudi beže iz Ukrajine

U Lavovoskoj oblasti u Ukrajini na granici sa Poljskom, nastao je pravi kolaps usled saobraćajnih gužva koje čine stotine automobila, prenosi TV kanal Obsšćestvenoe, pozivajući se na predstavnicu lokalnog pograničnog odreda Aleksandru Kučkovsku.

19:58

17.5.2024.

1 d

Podeli: