Kako naći i vratiti opljačkane pare

Prema podacima UN-a, Slobodan Milošević se nalazi na petom mestu liste najkorumpiranijih lidera zemalja u razvoju.

Izvor: B92

Subota, 22.09.2007.

16:05

Default images

Iako je bivši srpski i jugoslovenski predsednik Slobodan Milošević umro pre godinu i po dana, rezultati vladavine režima koji je predvodio i dalje privlače pažnju domaće i svetske javnosti. Naime, Milošević zauzima peto mesto liste onih koji su najviše novca ukrali od svojih građana. Najveći deo tog novca otišao je na Kipar i u Švajcarsku, a analitičari sumnjaju da će se on ikada vratiti u zemlju.

Prema proceni Kancelarije UN za borbu protiv droge i kriminala i Svetske banke, Slobodan Milošević proneverio je oko milijardu dolara od 1989. do 2000. godine. Uz Miloševića na listi se nalaze se bivši indonežanski diktator Suharto sa prisvojenih između 15 i 35 milijardi dolara, njegov filipinski kolega Ferdinand Markos sa 5 do 10 milijardi, bivši diktator Konga Mobuku Sese Seko, koji je proneverio pet milijardi i Sani Abaca iz Nigerije sa dve do pet milijardi dolara.

Milošević je uz saradnike devedesetih godina prošlog veka izneli su iz zemlje nekoliko milijardi dolara. Ta suma nikada nije zvanično utvrđena, a prema podacima do kojih je došla emisija Insajder kreće se od pet do 11 milijardi dolara. Deo iznetog novca iskorišćen je za funkcionisanje države u vreme sankcija, a jedan deo je kroz razne sumnjive transakcije završio na privatnim računima.

Ministar pravde Dušan Petrović za B92 kaže da država još uvek nije odustala od traganja za tim novcem.

"Mi imamo vrlo inteznivnu komunikaciju sa svim međunarodnim institucijama, uključujući i međunarodni tribunal u Hagu uključujući i tužilaštvo Tribunala. Isto tako, sa ministarstvima, pre svega vladama i tužilaštvima drugih država, vodimo intezivnu komunikaciju i činimo što je u našoj moći da bi taj novac ili ono što je od njega preostalo vratili tamo gde pripada, a to je budžet Republike Srbije i građanima", kaže Petrović.

Finansijski analitičar Miša Brkić ocenjuje da je početni entuzijazam posle petooktobarskih promena bio dobra šansa da se otkrije gde je sve završio novac koji je je godinama iznosio tadašnji režim.

"U međuvremeno, dobar deo tog novca je opran i vraćen u zemlju za razne privatizacije. Napravite spisak i istražite ko su danas poslovni ljudi, a nekada su bili u vrhu SPS-a i kojim novcem danas raspolažu, pa će vam biti jasno koliko je tog novca devedesetih pokraden od građana Srbije i preko Kipra opran i vraćen u Srbiju da njime ljudi koji su bili bliski Miloševićevi saradnici danas njime raspolažu i kupuju firme po Srbiji", kaže Brkić.

On procenjuje i da preostali novac sa Kipra nikada neće biti vraćen u Srbiju, jer se njime delimično kupuje i naklonost političkih elita u Srbiji.

Vladajuće stranke u Srbiji koje su krajem prošlog veka bile opozicija Miloševićevoj vladavini, kao jedno od najvažijih obećanja pre 5. oktobra najavljivale su da će, čim dođu na vlast, vratiti opljačkan novac sa Kipra, što se nije dogodilo.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

14 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Propao pokušaj: Nemačka u haosu

Nemačke mašinovođe od utorka rano ujutro ponovo su u štrajku, samo nekoliko dana po okončanju prethodnog štrajka. Sudovi su odbacili pokušaj Nemačke železnice (DB) da zaustavi štrajk.

17:25

12.3.2024.

6 d

Podeli: