Ponedeljak, 20.08.2007.

14:30

Jednostrano priznanje užasna ideja

Mogućnost da SAD jednostrano priznaju nezavisnost Kosova bila bi "užasna ideja", ocenio je američki kongresmen Den Barton.

Izvor: Tanjug

Default images

U autorskom tekstu u "Vašington tajmsu", Barton je istakao da rešenje za Kosovo mora biti u "skladu sa prihvaćenim međunarodnim principima". "Naša politika je u suprotnosti sa međunarodnim pravom i stvoriće opasan presedan. Takođe, ništa ne ukazuje da bi nezavisno Kosovo moglo biti održiva država, bilo politički, bilo ekonomski", naglasio je Barton.

On je ukazao da bi "teroristički i kriminalni uticaji, koji su već prisutni na Kosovu, dobili učvršćeno utočište za svoje operacije".

"Nezavisnost bi verovatno pratili novi napadi na Srbe, barem u manjim enklavama, ako ne i u severnoj Mitrovici, gde većina preostalih Srba uživa relativnu bezbednost", ocenio je američki kongresmen.

Prema njegovim rečima, "američki odnosi sa Srbijom znatno bi bili oštećeni ukoliko insistiramo da demokratskoj zemlji od deset miliona stanovnika uputimo uvredu koju ne mogu prihvatiti i koju nikada neće zaboraviti".

Prema Bartonovom mišljenju, rešenje mora biti u skladu sa prihvaćenim međunarodnim principima, uključujući i garancije o teritorijalnim integritetu država, kao i o ljudskim pravima i samoopredeljenju, istakao je Barton.

On je dodao da međunarodna zajednica "niti sme nametati rešenje bilo kojoj od strana, niti se savijati pred pretnjama nasiljem jedne od strana, ukoliko njeni zahtevi nisu ispunjeni".

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

24 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Totalni raspad: Ljudi beže iz Ukrajine

U Lavovoskoj oblasti u Ukrajini na granici sa Poljskom, nastao je pravi kolaps usled saobraćajnih gužva koje čine stotine automobila, prenosi TV kanal Obsšćestvenoe, pozivajući se na predstavnicu lokalnog pograničnog odreda Aleksandru Kučkovsku.

19:58

17.5.2024.

1 d

Region

Loše vesti za korisnike ove banke

Privredna banka Zagreb (PBZ) odlučila je da podigne deo naknada svojim korisnicima za neke njihove usluge od 1. avgusta 2024. godine. Svojim korisnicma nisu posebno obrazložili zbog čega su se odlučili na ovaj potez.

14:52

18.5.2024.

22 h

Podeli: