Petak, 13.05.2005.

17:22

"Nema više onog što je bilo"

Direktor Misije UN na Kosovu, Kilijan Klajnšmit, govorio je danas o problemu povratka povratak raseljenih lica sa Kosova i Metohije.

Izvor: B92, Beta

Default images

Govoreći o rešavanju problema povraćaja imovine i zaposlenja onih koji odluče da se vrate, on je rekao da je jasno da je pravo na zaposlenje bez diskriminacije krucijalno.

"Ali, neće biti isti broj dostupnih radnih mesta. Njih nema. Fabrika više neće biti i neće moći da bude istog broja zaposlenih. To je normalno i jasno. Kako bilo, takođe je jasno da moramo naći rešenje za ljude koji žele da rade u državnim instucijama poput KEK-a i drugih. To znači jednak pristup svima", rekao je Klajnšmit.

Prvi sastanak Radne grupe za povratak na Kosovo i Metohiju je održan juče. Predsedavajući grupe, Gotfrid Kefner, rekao je da su na sastanku utvrđena pravila rada i da je to tek početak procesa koji će trajati.

Shefer: Dijalog neophodan

U Prištini danas boravi i generalni sekretar NATO-a Jap de Hop Shefer. On je, nakon razgovora sa predsednikom i premijerom Kosova Ibrahimom Rugovom i Bajramom Kosumijem i komandantom Kgora generalom Ivom de Kermabonom, rekao da bi dijalog Beograda i Prištine trebalo da se vodi ne samo o tehničkim, već i o političkim pitanjima.

Shefer, koji predvodi delegaciju Saveta NATO u poseti Kosovu, ocenjuje i da je situacija na Kosovu stabilna i da je ostvaren napredak, ali je dodao da treba još mnogo toga da se uradi: "Mi smo ovde da procenimo dostignuća u ispunjavanju standarda i, nakon razgovora sa predsednikom Rugovom i premijerom Kosumijem, videli smo da su postignuti dobri rezultati, ali da treba raditi još više, jer je kraj maja od posebnog značaja, kao što je značajna i cela
ova godina."

On je dodao da NATO želi i da se srpska strana angažuje mnogo više u kosovskim institucijama, kao i da političke stranke na Kosovu rade na postizanju glavnih ciljeva, izbegavajući stranačke interese.

Rugova ne pristaje na razgovor

Istovremeno, Pres služba predsednika Srbije saopštila je da je šef UNMIK-a Soren Jesen-Petersen obavestio predsednika Srbije Borisa Tadića da "nije uspeo da posreduje" u zakazivanju sastanka Tadića i predsednika Kosova Ibrahima Rugove.

"Petersen je, takođe, obavestio Tadića o spremnosti Rugove da se sa njim sastane na nekom širem međunarodnom događaju", piše u saopštenju i dodaje da je Tadić juče primio pismo Sorena Jesena-Petersena, povodom poziva predsednika Srbije za sastanak sa Rugovom koji bi bio održan u Beogradu ili Prištini.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 6

Pogledaj komentare

6 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Dogovor je pao: Stvara se "zid"

Poljska, Finska, Norveška i baltičke zemlje postigle su dogovor o stvaranju "zida od dronova" kako bi zaštitile svoje granice pomoću bespilotnih letelica.

14:25

25.5.2024.

1 d

Podeli: