Četvrtak, 17.02.2005.

15:05

Ostaje li SCG bez parlamenta?

Neslaganja oko izbora za parlament SCG mogla bi biti rešena sporazumnim odlaganjem izbora, saznaje agencija Beta.

Izvor: Beta

Default images

To odlaganje bi bilo do narednih republičkih izbora u državama-članicama zajednice. Obavešteni izvori, bliski zajedničkim vlastima SCG, kažu da je to deo predloga za prevazilažnje krize, na čijem formulisanju zajedno rade Beograd i Brisel i koji bi trebalo da bude gotov za desetak dana.

Drugi izvori u Beogradu navode da je su ideje o odlaganju neposrednih izbora do narednih redovnih ili vanrednih parlamentarnih izbora u Srbiji, odnosno Crnoj Gori, deo "šireg paketa" koji se još usaglašava. Svi rokovi za raspisivanje neposrednih izbora za parlament SCG su već prošli i parlament sigurno neće biti konstituisan do marta, kako je to predviđeno Ustavnom poveljom.

Dok jedni veruju da je rok 25. februar, dan kada su parlamenti dve države-članice delegirali svoje poslanike u Skupštini SCG, drugima je bliža varijanta da im mandat prestaje na dan kada im je i verifikovan u parlamentu državne zajednice - 3. marta, prenose "Večernje novosti".

Skupština SCG konstituisana je 3. marta 2003. godine. Prema Zakonu o sprovođenju Ustavne povelje, predsednik SCG trebalo je da raspiše neposredne izbore "tako da se održe istekom roka od dve godine od dana konstituisanja prvog saziva" parlamenta.

Ljajić: Sekretarijat daje tumačenje mandata

Savet ministara Srbije i Crne Gore ovlastio je Sekretarijat za zakonodavstvo da obezbedi pravno tumačenje situacije u vezi sa mandatima poslanika parlamenta državne zajednice, potvrdio je ministar za ljudska i manjinska prava Rasim Ljajić.

"Moguće je doći do rešenja na tragu poštovanja Ustavne povelje. Očekujem rešenje na pravnom osnovu, u protivnom sve drugo bi bilo derogiranje Povelje", rekao je Ljajić novinarima u parlamentu državne zajednice.

Prema njegovim rečima, pošto Sekretarijat i drugi pravni tumači ponude svoja viđenja, "neophodan je politički dogovor Beograda i Podgorice kako bi se umirile strasti i u relaksiranoj atmosferi došlo do rešenja u interesu državne zajednice, ali ne na štetu država-članica".

Ljajić je rekao i da je svako rešenje bolje od pravnog vakuuma i statusa kvo, jer će tako Skupština SCG "atrofirati i izgubiti legitimitet".

Šta ko zastupa

Neproduktivni sastanci Saveta za evropske intergacije (Beta)
Predsednik SCG Svetozar Marović ranije je izjavio da izbore ne može da raspiše jer u Crnoj Gori nije usvojen Zakon o izboru poslanika za Skupštinu SCG. Na nekoliko sastanaka Saveta za evropske integracije SCG kojima su prisustvovali najviši državnici SCG, Crne Gore i Srbije, nije postignut dogovor u vezi sa izborima.

Premijer Srbije Vojislav Koštunica je insistirao na doslednom sprovođenju Ustavne povelje i raspisivanju neposrednih izbora u obe države, dok je Podgorica nudila da crnogorska skupština usvoji Zakon o neposrednim izborima, ali da se njihovo održavnje odloži do posle referenduma 2006. godine.

I pored problema, sednica Skupštine SCG održana

Ipak, Skupština SCG održala je sednicu, na kojoj su usvojene izmene Zakona o Vojsci Jugoslavije, prema kojima će bez posla ostati 1.300 vojnika i 5.400 civila koji služe pod ugovorom.

Predlog izmena zakona podneo je Savet ministara, a za izmene je glasalo 48 poslanika iz Srbije i 18 iz Crne Gore. Poslanici Srpske radikalne stranke i Socijalističke partije Srbije glasali su protiv, a uzdržanih nije bilo. Ministar odbrane Srbije i Crne Gore Prvoslav Davinić, pozdravio je odluku Skupštine, naglasivši da je smanjenje broja zaposlenih u vojsci neophodno za proces reforme i stvaranja efikasnijih oružanih snaga.

Davinić je rekao i da je broj civila na službi u vojsci bio prevelik u odnosu na starešinski kadar, pa je zbog toga, ali i besparice, vojska prisiljena da ih otpusti. On je međutim, kazao i da neće svih 5.400 zaposlenih biti socijalno zbrinuti, jer se očekuje da će od tog broja njih 1.800 otići u penziju, dok će 1.300 profesionalnih vojnika, koji će takođe ostati bez posla, otići u penziju.

Poslanici SRS-a koji nisu podržali izmene Zakona, smatraju da se smanjivanjem broja zaposlenih ruši borbena sposobnost oružanih snaga i da se  time "zadaje poslednji udarac vojsci uoči novih problema u martu na jugu Srbije i Kosovu i Metohije".

Inače, Skupština SCG u prepodnevnom delu zasedanja nije usvojila Predlog zakona o osnovama sistema državne uprave, kojim bi se omogućilo otpuštanje dela zaposlenih u administraciji državne zajednice, jer to nije podržao potreban broj poslanika iz obe države članice.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 4

Pogledaj komentare

4 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Palo 600 ratnih aviona: Rusi se oglasili

Ruske trupe uništile su 600 ukrajinskih ratnih aviona i 1.300 višecevnih raketnih bacača od početka Specijalne vojne operacije u Ukrajini, saopštilo je Ministarstvo odbrane Rusije.

20:30

16.5.2024.

1 d

Podeli: