Utorak, 25.01.2005.

17:23

Ništa novo u slučaju Topčider

Slučaj pogibije gardista u kasarni na Topčideru prebačen je u nadležnost beogradskog Okružnog suda, u njegov Vojni deo.

Izvor: B92

Default images

Predmet o slučaju Topčider još je takozvanom iščitavanju i još se ne zna ko će preuzeti taj slučaj. Rok da civilni sudovi preuzmu slučajeve vojnog pravosuđa ističe 31. januara, a prema rečima v.d. predsednika Vrhovnog suda, Janka Lazarevića, još pre Nove godine sudovi i tužilaštva su dobili pravilnik kako to da urade:

"Prema onome što je po zakonu, ti su predmeti prešli u nadležnost Okružnog suda u Beogradu, što se tiče slučaja Topčider. Ja sam bio u obavezi, a to sam i učinio pre stupanja zakona na snagu, doneo sam uputstvo o preuzimanju tih predmeta. Naravno, pošto je ovo specifičan predmet i vodi se istraga protiv NN lica".

Činjenica da je predmet u vojnom odeljenju Okružnog suda, kao i to što tužilac još nije preuzeo predmet o slučaju Topčider, prema oceni Milana Simića iz Komiteta pravnika za ljudska prava, dovodi do obesmišljavanja cele stvari: "S jedne strane što ukoliko budemo imali situaciju da ćemo u okružnim sudovima imati iste ljude koje smo imali u vojnim sudovima, da će o njihovim presudama u drugom stepenu odlučivati opet isti ljud koji su radili u Vrhovnom vojnom sudu, ne znam zašto je uopšte dolazilo do prenošenja nadležnosti sa vojnih na civilne sudove", kaže Simić.

Inače četvorica vojnih sudija zatražili su prijem u civilne sudove. Istražni sudija Vuk Tufegdžić koji je vodio slučaj Topčider u vojnom pravosuđu, prošao je Visoki savet pravosuđa i još se čeka odluka Skupštine Srbije kako bi postao sudija Okružnog suda u čijem sastavu se nalazi i vojno odeljenje.

Porodica gardiste Dragana Jakovljevića podnela je četiri krivične prijave Okružnom javnom tužilaštvu u Beogradu, protiv generala Branka Krge, nekadašnjeg načelnika Generalštaba, protiv pukovnika Radomira Ćosića, smenjenog komadanta Gardijske brigade, kao i protiv kapetana Vuka Tufegdžića, istražnog vojnog sudije. Oni će, u slučaju da tužilac ne reaguje, podneti privatne tužbe kako se slučaj ne bi zaboravio.

Nezavisna komisija, koja je i osnovana zbog sumnji u rad vojnih istražnih organa u "aferi Topčider" u svom izveštaju izričito navodi da ima značajnih propusta u radu vojnih pravosudnih organa.

Božo Prelević, predsednik Komisije, ne zna gde je slučaj sada: "Mogu vam reći da ne znam gde se nalazi predmet i da bi bilo skandalozno kada bi isti ljudi koji su radili taj predmet i doveli do formiranja državne komisije, preuzeli predmet i može se pretpostaviti šta bi bilo urađeno sa tim".

VMA: Protest zbog pominjanja lekara

U međuvremenu, iz Vojno-medicinske akademije izdato je saopštenje u kom se na vodi da ta ustanova protestuje zbog neprimerene diskvalifikacije pojedinih lekara VMA koji su učestvovali u istrazi pogibije vojnika u kasarni na Topčideru, a koje su izneli advokati porodica stradalih vojnika.

Eventualnu odgovornost lekara VMA trebalo bi da utvrde nadležni pravosudni organima, a VMA ne želi da učestvuje u zloupotrebi bilo čije tragedije, naročito poginulih vojnika i njihovih porodica,  navodi se, između ostalog, u saopštenju.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: