Svet 0

21.05.2024.

15:39

Ruskom opozicionaru sud odbio žalbu; Dva puta otrovan i odveden u zatvor

Moskovski sud doneo je danas odluku da ruski Istražni komitet nije dužan da istražuje dva pokušaja ubistva zatvorenog disidenta Vladimira Kara-Murze, prenela je ruska nezavisna novinska agencija Mediazona.

Izvor: Tanjug

Ruskom opozicionaru sud odbio žalbu; Dva puta otrovan i odveden u zatvor
Profimedia

Podeli:

Nakon što je više puta osudio rat Rusije u Ukrajini i lobirao za sankcije Zapada protiv Rusije, Kara-Murza, koji ima i rusko i britansko državljanstvo, osuđen je prošlog aprila zbog navodne izdaje na 25 godina zatvora, dok je njegova žalba na izrečenu kaznu odbijena ranije ovog meseca, prenosi Rojters.

Ovaj 42-godišnji ruski opozicioni političar i bivši novinar je preživeo dva pokušaja trovanja, od kojih se prvi dogodio 2015. godine kada je bio hospitalizovan u Moskvi, nekoliko meseci nakon što je njegov kolega, opozicioni lider Boris Nemcov, ubijen je iz vatrenog oružja na mostu u blizini Kremlja.

Nakon pojave sličnih simptoma 2017. godine Kara-Murza je uveden u medicinski indukovanu komu i stavljen na aparate za održavanje života.

Istraga koju je vodila kuća Bellingcat kasnije je utvrdila da je Kara-Murza pratila ista jedinica ruske Federalne službe bezbednosti (FSB) koja je navodno otrovala i opozicionog lidera Alekseja Navaljnog 2020. godine koji je u februaru ove godine umro u zatvoru na dalekom severu Rusije.

Kara-Murzina supruga Evgenija kaže da su nakon pokušaja trovanja kod njenog muža ostali nervni poremećaji zbog čega ona strahuje za njegov život u zatvoru. Njegov advokat je uputio zahteve Istražnom komitetu da istraži mogućnost trovanja, ali taj zahev nije usvojen.

Sud u Moskvi je danas odbio i Kara-Murzinu žalbu na tu odluku. Govoreći putem video linka iz sibirskog zatvora, Kara-Murza je tvrdnje istražitelja da su istraživali navode o pokušajima ubistva i intervjuisali svedoke nazvao "direktnom laži, dokumentovanom na sudu", prenela je Medijazona.

Podeli:

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Pogođena "Gvozdena kupola": Gube totalni rat?

Američki zvaničnici su ozbiljno zabrinuti da bi, u slučaju potpunog rata između Izraela i Hezbolaha, militantna grupa koju podržava Iran mogla da nadvlada izraelsku protivvazdušnu odbranu na severu.

22:12

20.6.2024.

17 h

Podeli: