Svet 7

21.05.2024.

23:26

Rat – dan 817: Situacija je alarmantna; Preuzeta kontrola nad još jednim selom

Rat u Ukrajini – 817. dan.

Izvor: B92.net

Rat – dan 817: Situacija je alarmantna; Preuzeta kontrola nad još jednim selom
Profimedia

Podeli:

Borbe se nastavljaju u Harkovskoj oblasti kod mesta Starice i Volčanska, dok ruska vojska najaktivnije napada na Pokrovskom pravcu, tvrdi ukrajinski Generalštab.

Završeno

20:52

SAD isporučuje Ukrajini zastarelo oružje?

Osnivač američke privatne vojne kompanije "Blekvoter" Erik Prins smatra da SAD isporučuju Ukrajini zastarelo oružje koje ne menja situaciju u sukobu.

Kako je dodao, novac koji se izdvaja za pomoć Ukrajini dobija pet velikih američkih odbrambenih kompanija.
Prins takođe smatra da je sukob u Ukrajini odavno trebalo rešiti pregovorima. Po njegovim rečima, realno je da Rusija "potpuno ponizi Zapad" u sukobu.

Prins je zaključio da ukrajinska vojska nikada neće moći da potisne ruske snage.
 

20:47

Rusi preuzeli kontrolom nad Klišijevkom

18:25

Rusi se okomili na ukrajinske položaje

15:29

Uništeni ruski tenkovi

11:24

Najnoviji izveštaj Ministarstva odbrane Rusije:

Grupa "Sever" napredovala je u dubinu odbrane ukrajinske vojske i nanela joj poraz kod Konstantinovke, Ohrimovke i Granova u Harkovskoj oblasti;
Grupa "Zapad" odbila je šest kontranapada, a Oružane snage Ukrajine izgubile su u zoni njene odgovornosti tokom prethodnog dana gotovo 425 vojnika, tenk, 2 oklopna vozila, uništene su dve stanice za protivbaterijsku borbu AN/TPQ-37;
Ruske snage odbile su tri kontranapada ukrajinske vojske na području Volčanska i Starice u Harkovskoj oblasti;
Grupa snaga „Istok“ zauzela je povoljnije linije, Oružane snage Ukrajine izgubile su gotovo 145 vojnika;
Grupa snaga „Centar“ tokom prethodnog dana poboljšala je taktički položaj, odbijeno je sedam kontranapada Oružanih snaga Ukrajine. Ukrajinska vojska izgubila je gotovo 420 vojnika u zoni odgovornosti jedinica grupe snaga „Centar“;
Grupa snaga „Jug“ poboljšala je položaj duž linije fronta, Oružane snage Ukrajine izgubile su u zoni njene odgovornosti više od 320 vojnika. Takođe je uništila skladište municije Oružanih snaga Ukrajine;
PVO je oborila 45 dronova, 2 rakete „atakams“, 8 raketa „skalp-eg“, 5 avio-bombi „hamer“, 4 rakete „harm“, 8 raketa „hajmars“ i „oljha“ Oružanih snaga Ukrajine;
Grupa snaga „Dnjepar“ uništila je tri ukrajinske brigade, protivnik je izgubio gotovo 105 vojnika;
Ruska vojska uništila je tokom prethodnog dana ljudstvo i tehniku Oružanih snaga Ukrajine u 95 regiona.
 

11:23

Berbok zna kako da zaustavi Putina?

emačka ministarka spoljnih poslova Analena Berbok izjavila je danas, tokom nenajavljene posete Kijevu, da je potrebna veća medjunarodna podrška protivvazdušnoj odbrani zemlje usled ruske ofanzive.

''Sada moramo da udružimo sve naše snage kako bi Ukrajina mogla da preživi i kako se Putinove trupe ne bi uskoro našle na našim granicama", apelovala je Berbok na medjunarodne partnerske zemlje.

Globalna inicijativa za više protivvazdušne odbrane koju je pokrenula zajedno sa ministrom odbrane Borisom Pistorijusom (SPD) prikupila je skoro milijardu evra kako bi pružila dodatnu podršku ukrajinskim snagama protivvazdušne odbrane.

''I mi intenzivno radimo na tome da ovo postane još više'', rekla je ona, prenosi nemački tagešsau.
Berbok je navela i da je buduce članstvo Ukrajine u Evropskoj uniji ''neophodna geopolitička posledica ruskog ilegalnog agresorskog rata, koji krši medjunarodno pravo.

Ministarka je planirala da danas poseti Harkov, ali je putovanje otkazano iz bezbednosnih razloga, piše AP pozivajući se na agenciju dpa.

''Situacija u Ukrajini je ponovo dramatično eskalirala sa masivnim ruskim vazdušnim udarima na civilnu infrastrukturu i brutalnom ruskom ofanzivom u oblasti Harkova", objasnila je Berbok po dolasku u Kijev.

10:48

Rusi napreduju u regionu sela Lipci

Ruske snage uspešno napreduju u regionu sela Lipci u Harkovskoj oblasti, kontrolišu glavne tačke i deo puteva koje mogu da koriste Oružane snage Ukrajine, izjavio je šef administracije oblasti Vitalij Gančev.

On je istakao da Oružane snage Rusije postepeno nivelišu liniju fronta u Harkovskoj oblasti.

Najkritičnija tačka u Harkovskoj oblasti je grad Volčansk, naglasio je on i dodao da je severni deo grada potpuno oslobođen, odnosno, ruske snage kontrolišu 40 odsto grada.

Prema njegovim rečima, Oružane snage Ukrajine prebacile su kod Volčanska deo snaga sa kupjanskog pravca i iz regiona Kramatorska i imaju zadatak da onemoguće ofanzivu ruske vojske.
 

10:24

Napad na rafineriju

10:09

Alarmantno u Zaporožju

Situacija u Zaporožskoj nuklearnoj elektrani ostaje alarmantna i veoma krhka izjavio je generalni direktor IAEA Rafael Grosi u intervjuu za RIA Novosti.

"Rekao bih da je situacija i dalje alarmantna jer je u toku vojna aktivnost u ovom trenutku i imali smo nekoliko epizoda, od kojih me je jedna vratila u Savet bezbednosti", rekao je Grosi.

09:13

Eksplozije u Poltavskoj oblasti


U Poltavskoj oblasti Ukrajine odjeknule su eksplozije, javila je ukrajinska televizija „24. kanal“.
 

09:13

Poginula žena u Belgorodu


Jedna žena je poginula u napadu ukrajinskog drona-samoubice na automobil u Belgorodskoj oblasti, a tri osobe su ranjene, saopštio je gubernator oblasti Vjačeslav Gladkov.
 

09:12

Berbok u Kijevu


Ministar spoljnih poslova Nemačke Analena Berbok doputovala je u Kijev, saopštila je televizija „N-TV“.
 

07:22

Zapadu je potrebno previše vremena

Predsednik Ukrajine Volodimir Zelenski, istovremeno, izjavio je da je zapadnim saveznicima potrebno "previše vremena" da donesu odluke o vojnoj podršci Ukrajine, ističući da svaka odluka kasni za oko godinu dana.

7 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Rusija: Kinezi, nerazumni ste

Veliki sporazum o gasovodu između Rusije i Kine navodno je u zastoju zbog onoga što Moskva smatra "nerazumnim zahtevima Pekinga u pogledu cena i nivoa snabdevanja".

8:35

3.6.2024.

7 h

Podeli: