Aktuelno 3

21.05.2024.

13:20

Slavna glumica: Nisam dala dozvolu

Glumica Skarlet Johanson optužila je OpenAI da je kopirao njen glas za jednog od glasovnih asistenata u ChatGPT-ju uprkos tome što je kompaniji uskratila dozvolu da to učini.

Izvor: Index

Slavna glumica: Nisam dala dozvolu
Silvi Photo / Shutterstock.com

Podeli:

Njena izjava došla je nekoliko sati nakon što je OpenAI rekao da kompanija više neće koristiti glas u ChatGPT-u, ali nije naveo razlog.

"Prošlog septembra dobila sam ponudu od Sema Altmana, koji je hteo da me angažuje da dam glas trenutnom ChatGPT 4.0 sistemu. Rekao mi je da smatra da svojim izražavanjem mogu da premostim jaz između tehnoloških kompanija i kreativaca i pomognem potrošačima da se osećaju ugodno zbog seizmičke promene koja se tiče ljudi i veštačke inteligencije. Rekao je da oseća da bi moj glas bio utešan ljudima", napisala je Johanson u izjavi, piše Engadget.

Glumica je dodala da je odbila ponudu nakon "mnogo razmatranja i iz ličnih razloga", ali kada je OpenAI prošle nedelje demonstrirao GPT-4o, najnoviji veliki jezički model kompanije, "njeni prijatelji, porodica i šira javnost primetili su da je najnoviji sistem, nazvan Sky, zvučao poput nje".

Tvrdi da ni njeni najbliži prijatelji nisu mogli da uoče razliku

Kada je Johanson videla najnoviji demo OpenAI-ja, rekla je da je bila "šokirana, ljuta i u neverici da bi Altman koristio glas koji je zvučao toliko jezivo slično njenom da ni njeni najbliži prijatelji i novinske kuće nisu mogle da uoče razliku".

Takođe je otkrila da je Altman kontaktirao njenog agenta samo dva dana pre nego što je kompanija otkrila GPT-4o i zamolio je da ponovno razmisli, ali je predstavio sistem pre nego što je imala priliku da odgovori.

"Glas Sky nije glas Skarlet Johanson i nikada mu nije bila namjera da liči na njen. Dodelili smo glasovnu glumicu pre bilo kakvog kontakta s Johanson. Iz poštovanja prema njoj, pauzirali smo upotrebu Sky-inog glasa u svojim proizvodima. Žao nam je što nismo bolje komunicirali", rekao je predstavnik OpenAI-ja u izjavi koju kompanija pripisuje Altmanu, suosnivaču i izvršnom direktoru OpenAI-ja.

Iako je Sky jedan od glasovnih asistenata u ChatGPT-ju od septembra 2023. godine, GPT-4o, koji je kompanija objavila prošle nedelje, ide korak dalje. Kompanija je rekla da je novi model bliži "prirodnijoj interakciji između čoveka i računara" i demonstrirala je da njeni rukovodioci vode gotovo ljudske razgovore s glasovnim asistentom u ChatGPT-u.

To je izazvalo poređenja sa Samanthom, virtualnim glasovnim asistentom kojeg Johanson glumi u filmu "HER" iz 2013. koja ima intiman odnos s ljudskim bićem. Ubrzo nakon događaja Altman je tvitovao jednu riječ - "her" - u očiglednoj referenci na film.

OpenAI će Sky staviti na pauzu

U ponedjeljak je OpenAI rekao da pauzira korišćenje Sky u ChatGPT-u i objavio je poduži post u kojem otkriva kako je kompanija angažovala profesionalne glasovne glumce da kreiraju sosptvene virtualne asistente, negirajući bilo kakve sličnosti s glumičinim glasom.

"Verujemo da AI glasovi ne bi trebalo da namerno oponašaju karakterističan glas slavne osobe – glas koji ima Sky nije imitacija Skarlet Johanson, već pripada drugoj profesionalnoj glumici koja koristi sopstveni glas", napisao je OpenAI i dodao da je svaki od njegovih izvođača, čija je imena odbio da navede zbog privatnosti, plaćen "iznad najviših tržišnih stopa, i to će se nastaviti sve dok se njihovi glasovi koriste".

Ovaj potez, rekla je Johanson u svojoj izjavi, došao je tek nakon što je angažovala pravnog savetnika koji je napisao dva pisma Altmanu i OpenAI-ju tražeći objašnjenje. "U vremenu kada se svi borimo s dipfejkovima i zaštitom sopstvenog rada i svojih identiteta, verujem da su ovo pitanja koja zaslužuju apsolutnu jasnoću. Radujem se transparentnom rešenju i donošenju odgovarajućeg zakonodavstva kako bi se osigurala zaštita individualnih prava", napisala je Johanson.

Podeli:

3 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Rusija: Kinezi, nerazumni ste

Veliki sporazum o gasovodu između Rusije i Kine navodno je u zastoju zbog onoga što Moskva smatra "nerazumnim zahtevima Pekinga u pogledu cena i nivoa snabdevanja".

8:35

3.6.2024.

6 h

Podeli: