Sreda, 02.04.2003.

16:27

Pauel: Odlučnost Vlade da reši problem Haga za svagda

Izvor: B92

Default images

Američki državni sekretar Kolin Pauel izjavio je u sredu uveče da je došao u Srbiju da pokaže snažnu podršku Amerike našoj zemlji posle ubistva premijera Zorana Đinđića. Pauel je istakao da je oduševljen onim što je čuo o posvećenosti reformama koje je pokojni premijer pokernuo i o agresivnim akcijama koje su započete protiv kriminalaca. Američki državni sekretar rekao je da veoma žali zbog ubistva Zorana Đinđića, ali je naglasio da je to oslobodilo snage koje će uništiti zlu situaciju koja je prouzrokavala atentat.

Pauel je naveo i da su se ministri inostranih i unutrašnjih poslova u sredu pričali s glavnim tužiocem Haškog tribunala Karlom del Ponte. "Razgovarali smo o Mladiću i vukovarskoj dvojci. Znam da su se ministri inostranih i unutrašnjih poslova ranije danas sastali s Karlom del Ponte i znam da će biti izmena u zakonima koji uređuju tu oblast. To pokazuje odlučnost Vlade da reši ovaj problem jednom za svagda. Nadam se da ćemo u mesecima koji slede videti značajan napredak u hvatanju i privođenju pravdi i slanju u Hag svih onih optuženi. Odlazim iz Beograda sa veoma dobrim osećanjem u vezi sa obavezama i namerama vođstva Srbije i Crne Gore da pojedinci budu izvedeni pred lice pravde", rekao je Kolin Pauel.

On je rekao i da će Amerika učiniti sve da pomogne Srbiji i Crnoj Gori u nastojanjima da postane integralni deo Evrope. "Želimo da vam pomognemo na svaki mogući način - i u normalizaciji trgovinskih odnosa, u reformi vojske, slanju investitora u zdravu sredinu onda kada se budete rešili kriminogenih elemenata", naveo je Pauel. "Pomoći ćemo koliko možemo u sertifikaciji koja se očekuje od mene kasnije tokom godine, ukoliko vidimo progres, a siguran sam da hoćemo, u saradnji s Hagom i sa zakonskim reformama. Na bilo koji način ako Srbija i Crna Gora bude tražila našu pomoć, pokušaćemo da odgovorimo. Sledi pitanje Partnerstva za mir, NATO je zainteresovan da pomogne u reformi odbrambenog sistema i nema granica za nivo saradnje koja je pred nama. Sada je vlada tako čvrsto privržena reformama, suzbijanju korupcije i eliminisanju kriminalnih elemenata i radu s narodom u zajedničkom naporu da se krene napred i stvori se bolje, otvoreno društvo. Vlada koja sledi kurs potpunog priključenju transatlanskom savezu", rekao je Pauel.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 3

Pogledaj komentare

3 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Palo 600 ratnih aviona: Rusi se oglasili

Ruske trupe uništile su 600 ukrajinskih ratnih aviona i 1.300 višecevnih raketnih bacača od početka Specijalne vojne operacije u Ukrajini, saopštilo je Ministarstvo odbrane Rusije.

20:30

16.5.2024.

1 d

Podeli: