Četvrtak, 14.03.2002.

19:00

NOVO IME REDEFINISANE SRJ SRBIJA I CRNA GORA

Izvor: B92

Default images
Srbija i Crna Gora bice novo ime redefinisane savezne drzave, stoji u sporazumu pod nazivom Polazne osnove za preuredjenje odnosa Srbije i Crne Gore. Sporazum su u Palati Federacije potpisali jugoslovenski i crnogorski predsednik Vojislav Kostunica i Milo Djukanovic, potpredsednik Savezne vlade Miroljub Labus, premijeri Srbije i Crne Gore Zoran Djindjic i Fillip Vujanovic i predstavnik Evropske unije za spoljnu politiku i bezbednost Havijer Solana. Nova drzavna zajednica imace zajednicke institucije, a to su Skupstina, predsednik, Savet ministara i sud. Predsednik, koga bira jednodomna skupstina uz odredjenu pozitivnu diskriminaciju poslanika iz Crne Gore, predlaze sastav Saveta ministara koji ima 5 resora, a to su spoljni poslovi, odbrana, medjunarodni i unutrasnji ekonomski odnosi i zastita ljudskih i manjinskih prava. Zajednickom vojskom komanduje Vrhovni savet odbrane koji cine 3 predsednika, a Savet odlucuje konsenzusom. Regruti vojni rok sluze na teritoriji drzave-clanice. Pojedine savezne institucije mogu imati sediste u Podgorici.

Ovo je politicki sporazum u kome se postavljeni osnovni okviri buducih novih odnosa Srbije i Crne Gore, rekao je jugoslovenski predsednik Vojislav Kostunica. "Rec je o politickom dogovoru koji ce biti upucen Saveznoj i skupstinama Srbije i Crne Gore na misljenje i posle njihovih izjasnjavanja politicki dokument ce biti pretocen u pravni dokument, ustavni akt, koji nosi naziv Ustavna povelja. Sve tri skupstine obrazovace komisiju koja ce pristupiti radu na ovom ustavnom dokumentu", kaze Kostunica.

U sporazumu se navodi da u slucaju istupanja Crne Gore iz drzavne zajednice Srbija postaje sukcesor u celini, posebno kada je u pitanju Rezolucija 1244 Saveta bezbednosti, koja se odnosi na status Kosova i Metohije. Moratorijum na referendum o samostalnosti traje 3 godine. To prakticno znaci da Pokrajina ostaje u sastavu Srbije ukoliko se Crna Gora posle 3 godine odluci na samostalnost. Predsednik Crne Gore Milo Djukanovic je rekao da crnogorska politicka javnost ima razloga da bude zadovoljna jer su ocuvani rezultati ekonomskih reformi. Obezbedjena je radikalna racionalizacija institucija zajednice i puna ravnopravnost Crne Gore u njoj, rekao je Djukanovic. "Mehanizmom rotacije u najvaznijim medjunarodnim organizacijama obezbedjena je puna zastupljenost crnogorskih strateskih interesa u radu tih organizacija u kojima ce ucestvovati Srbija i Crna Gora. Sporazumom nije ugrozeno osnovno pravo koje ima svaka drzava, pa i Srbija i Crna Gora, da nakon odredjenog perioda preispita raspolozenje i proveri volju svojih gradjana u odnosu na pitanje svoje drzavne buducnosti", rekao je Djukanovic.

Potpredsednik Savezne vlade Miroljub Labus je ocenio da je drzavni okvir konfederacija. U oblasti privrede postoje dva odvojena trzista uz obavezu njihove integracije. Srbija i Crna Gora ce imati posebne valute, trziste i carine, s tim sto su obavezne da harmonizuju svoje ekonosmske sisteme po standardima EU. Sporazumom se gradjanima garantuje sloboda kretanja, jedan pasos, a zagarantovana je i licna svojina. U sporazumu postoje i prava i obaveze, kao i odgovornost, rekao je Labus. "Ako jedna od republika ne doprinese harmonizaciji odnosa, nikada nece biti primljena u EU. EU je preuzela obaveze da omoguci taj proces i ja drzim Solanu odgovornim za to. Postoje garancije da svaka drzava odgovara za svoje dugove i da svaka neometano ide u proces svojih reformi i ako neka na tom putu zaostane, to nece biti smetnja za drugu da nastavi proces integracije sa evropskom zajednicom. Pregovori su bili dugi i teski, neko je vise, a neko manje zadovoljan. ja ne krijem da nisam srecan, ali to je realnost. Osnovni razlog za moj pristanak je to sto je ovo bio jedini nacin da nastavimo svoj put u Evropu. Ne vidim sebe na ovom mestu u novoj drzavi", zakljucio je Labus. On je izrazio uverenje da bi sporazum o stabilizaciji i asocijaciji trebalo da bude potpisan u narednih godinu dana.

Potpisnik dokumenta u ime EU Havijer Solana je ocenio da je danasnji dan vazan za stabilnost u regionu i Evropi. "Hteo bih da zahvalim svima koji su doprineli da ovaj sporazum bude sklopljen i da sve prisutne uverim da ne treba da imaju sumnje u cinjenicu da ce dobiti punu podrsku EU. Bez ikakve sumnje treba da znate da danas pocinjemo izgradnju evropskih institucija i da zajedno idemo u sprovodjenje sporazuma na jedan pozitivan nacin. Danas nije kraj, danas je pocetak novog poglavlja koje cemo zajedno ispisati i koji ce vas sve dovesti u clanstvo EU. Budite ubedjeni da cemo biti s vama dok taj proces traje", rekao je Solana.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Grci besni: Sprema se izdaja Srba

Grčki list Demokratija objavio tekst u kome je navedeno da se sprema nova izdaja Srba, jer je Grčka spremna da podrži "ludački" zahtev da se zločin u Srebrenici proglasi genocidom zato što to od nje traže Nemci.

11:58

23.5.2024.

10 h

Podeli: