Nedelja, 25.05.2008.

14:14

Internet opasnosti po mlade

Seksualne ponude nepoznatih ljudi preko interneta dobilo je 19 odsto srednjoškolaca u Srbiji, pokazuju istraživanja.

Izvor: B92

Default images

Čak tri odsto je na njih i odgovorilo, a tri momka su imala i ozbiljne probleme zbog takve komunikacije. To su, pokazali rezultati istraživanja Ministarstva omladine i sporta za potrebe izrade strategije za mlade u kojem je učestvovalo oko 5.000 dece.

U Srbiji 70 odsto dece ima kompjuter na kojem prosečno provode dva sata dnevno.

Internet komunikacija je dobrovoljna i obično počinje pristupanjem forumima, dopisivanjem ili ostavljanjem ličnih podataka.

Istraživanje je pokazalo da su mladi svesni opasnosti, ali da nisu dovoljno oprezni.

Psiholog Dijana Plut kaže da internet otvara prozor u svet i da je razumljiva radoznalost dece.

Međutim, Dijana ističe da je zbog otvorenosti internet pogodan za zloupotrebu i nasilje nad mladima.

"To je ozbiljan problem ugrožavanja, može da stvori patnju kod deteta, može da ga osramoti mnogo više nego direktno nasilje ili dobacivanje. Jako je opasan oblik nasilja i može detetu da stvori pakao od života. Zamislite samo da vam pošalju sliku na Jutjub kako ste nespretni na fizičkom", kaže ona.

Mladi su na internetu osim vređanja izloženi i seksualnom uznemiravanju i raznim oblicima vrbovanja.

Nevladina organizacija Astra je pre tri godine kreirala petnaestogodišnju sajber devojčicu, koja ima normalne navike i okruženje.

Virtuelna devojčica nije inicirala kontakt, ali su nju za 50 sati kontaktirali 450 puta, uglavnom osobe muškog pola, od maloletnika do starijih od 50 godina.

"Ono što je specifično u internet komunikaciji je taj osćaj bliskosti. Vi komunicirate sa osobom koju ne vidite, verujete u podatke i ako se nađete na istoj talasnoj dužini, što nije teško, vi osećate bliskost", kaže Ivana Radović iz nevladine organizacije Astra.

U Srbiji ne postoji institucija koja se u potpunosti bavi rešavanjem sajber kriminala.

Stručnjaci smatraju da je rešavanje problema otežano jer su roditelji tehnološki manje pismeni i ne znaju kako da zaštite decu.

Takođe, ni u školama deca ne uče o mogućim rizicima.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 8

Pogledaj komentare

8 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Komandant jurišne brigade priznao: Čeka nas haos

Ukrajinske trupe će se suočiti sa ozbiljnim poteškoćama ovog leta, zbog brzog napredovanja Oružanih snaga Ruske Federacije, napisao je zamenik komandanta 3. jurišne brigade ukrajinske vojske Maksim Žorin na svom Telegram kanalu.

8:34

21.5.2024.

1 d

Podeli: