Sreda, 24.06.2015.

00:12

"Rezolucija o prekidu pregovora Srbije i EU"

Poslanici Nacionalnog fronta Marin Le Pen podneli su predlog rezolucije o prekidu pregovora Srbije o članstvu u EU, saznaje “Danas” u krugovima u Briselu.

Izvor: Danas

Default images
Foto: Beta, AP

To su uradili preko svoje novoosnovane poslaničke grupe u Evropskog parlamentu jer su, kako ističu izvori “Danasa”, zabrinuti da Srbija "ne prođe loše kao Francuska".

Potpisnici ovog dokumenta, u koji je Danas imao uvid, jesu poslanici Stiv Brioa, Dominik Bild, Sofi Montel, Mirej D'Ornano, Emerik Šoprad.

U tekstu se, između ostalog, ocenjuje da se kasni kada je reč o napretku u pregovaračkim poglavljima, "imajući u vidu duboka neslaganja između EU i Srbije oko statusa Kosova, oko usklađivanja sa odredbama koje se tiču ljudskih prava, kao i oko diplomatskih i geopolitičkih odnosa sa Rusijom"...

Istovremeno, konstatuje se da će pridruživanje Srbije Evropskoj uniji "ugroziti odnose između država koje su nekada bile deo Jugoslavije i Rusije", te se poziva da "pregovori o pristupanju Srbije EU budu bez odlaganja zaustavljeni", a predsedniku EP Martinu Šulcu se nalaže da prosledi dokument Evropskoj komisiji, Evropskom savetu i državama članicama.

Kako “Danas” saznaje, sa sadržajem teksta "upoznati su srpski ministri i poslanici".

Nemanja Todorović Štiplija, glavni odgovorni urednik portala European Western Balkans, kaže za „Danas“ da su se formiranjem novog poslaničkog klupa pod nazivom "Evropa nacija i sloboda" stvorili uslovi za veće institucionalno delovanje desnice u Evropskom parlamentu.

„Oni sada mnogo lakše mogu delovati kroz sistem, odbore parlamenta i ostala tela. Kao i u domaćim parlamentima, tu je i veća minutaža koja se u EP izuzetno strogo poštuje. Klub sada imaju i veću mogućnost predlaganja rezolucija i ostalih sličnih akata koje parlament može razmatrati što na radnim telima, što na samoj plenarnoj sednici. Poslanik Šoprad je veoma aktivan. Između ostalog, 30. juna će u EP organizovati okrugli sto "Srbija, između Sjedinjenih Država, Evropske unije i Rusije. Šoprad je jedini autor predloga rezolucije o Srebrenici, iako su domaći mediji preneli da se radi o jednoj lokalnoj partiji iz Novog Sada“, navodi Štiplja.

Štiplija objašnjava da je snaga krajnje desnice u EP zaista beznačajna.

"Domaća javnost često poistovećuje krajnju desnicu i evroskeptike. U samom EP, koji broji 751 poslanika, postoje dva poslanička kluba - evroskeptični klub Evropa slobode i direktne demokratije Najdžela Faraža sa 45 poslanika i novoosnovani desničarski klub Evropa nacija i sloboda Marin le Pen sa oko 36 poslanika, čiji broj nije konačan. Ove dve grupacije su izuzetno oštro suprotstavljene i njihovo zajedničko delovanje je prosto rečeno nemoguće. Vladajući klubovi u EP, klub Evropske narodne partije, klub Naprednog saveza socijalista i demokrata, zajedno sa klubom Saveza liberala i demokrata za Evropu ima apsolutnu većinu od 481 poslanika", ukazuje on.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

110 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Drama na nebu, hitno podignuti borbeni avioni

Ruski vojni avion juče je nakratko narušio vazdušni prostor Švedske istočno od baltičkog ostrva Gotland, nakon čega su ga presreli švedski borbeni avioni, saopštile su danas oružane snage te nordijske zemlje.

13:01

15.6.2024.

1 d

Svet

Svet na ivici: Amerika ulazi u veliki rat?

Bajdenova administracija je sve više zabrinuta da bi se eskalacija sukoba i razmena raketa između Izraela i Hezbolaha mogla proširiti na čitav region, rekli su američki zvaničnici za CBS Nevs u petak.

22:13

15.6.2024.

1 d

Podeli: