Četvrtak, 23.03.2006.

07:33

Srbija zemlja s najmanje studenata

U Srbiji, u odnosu na sve evropske zemlje, najmanje je mladih koji upisuju fakultet.

Izvor: B92

Default images

U Srbiji samo 10 odsto populacije iz generacije nastavlja školovanje, a u zemljama u tranziciji, koje su nekada zaostajale za Srbijom, danas studira 20 odsto mladih. Stručnjaci upozoravaju da je to poslednji signal Vladi Srbije da izradi strategiju za visokoškolsko obrazovanje, piše Blic.

U Nemačkoj 40 odsto mladih nastavlja školovanje, u Engleskoj i Francuskoj 50 odsto odlazi na fakultet, a prednjače SAD, s 55 odsto. Stručnjaci upozoravaju da se društvo kreće napred zahvaljujući obrazovanima jer su oni i najkreativniji. Brojke u Srbiji govore i o velikom delu generacije koji je neiskorišćen.

Nedovoljan broj visokoobrazovanih ljudi očitava se i u neadekvatnoj kulturnoj matrici, u robovanju stereotipima, što je karakteristično za poluobrazovane. Sve se to odražava ne samo na privredni razvoj, već ima i jasne političke posledice. Jedan od osnovnih razloga zašto mali broj mladih nastavlja školovanje je u razvojnoj politici i metropolizaciji. Jedan od strateških ciljeva je da visokoobrazovanih bude 20 odsto u odnosu na broj stanovnika, a Srbiji nedostaju i visokoobrazovani u sektoru usluga.

Takođe, uprkos malom broju mladih na univerzitetima, Srbija ima neke suvišne fakultete, koji više ne mogu da obrazuju za upotrebivo zanimanje, a dobar primer je metalurgija.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

42 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Komandant jurišne brigade priznao: Čeka nas haos

Ukrajinske trupe će se suočiti sa ozbiljnim poteškoćama ovog leta, zbog brzog napredovanja Oružanih snaga Ruske Federacije, napisao je zamenik komandanta 3. jurišne brigade ukrajinske vojske Maksim Žorin na svom Telegram kanalu.

8:34

21.5.2024.

1 d

Podeli: