Četvrtak, 20.12.2012.

12:51

Šta piše u platformi za Kosovo

Beograd će tražiti autonomiju za sve srpske opštine na Kosovu, piše u platformi o Kosovo i Metohiju.

Izvor: B92, Beta

Default images

Srpske vlasti u platformi zahtevaju visok stepen teritorijalne i političke autonomije za srpske opštine, po ugledu, kako se navodi, na slučaj Katalonije, kao i da se ta autonomija garantuje najvišim zakonskim aktima pokrajine i da iza nje stoje zvaničnici međunarodne zajednice koji učestvuju u pregovorima.

U autonomnoj oblasti bi, pored opština na severu Kosova, trebalo bi da budu opštine kao Gračanica, Štrpce i druge. U platformi se zahteva i da male enklave, poput sela, imaju status opština i da dobiju specijalni status.

U platformi se ističe da je početna tačka za pregovore s Prištinom da "u skladu sa međunarodnim zakonom, Ustavom i voljom naroda, Republika Srbija ne priznaje i nikada neće priznati jednostrano proglašenu nezavisnost Kosova". Osnovni princip pregovora biće da "ništa nije dogovoreno dok sve ne bude dogovoreno", navodi se u platformi.

Autonomne srpske opštine bi, prema predlogu, imale isključivu nadležnost na polju obrazovanja, zdravstva, sudstva, unutrašnjih poslova, sporta, kulture, medija, zaštite životne sredine, urbanog planiranja, poljoprivrede, šumarstva, rudarstva, energije, telekomunikacija, trgovine i ekonomske politike, fiskalne politike i finansija i drugog.

Platformom se, takođe, zahteva da se Autonomnoj zajednici srpskih opština na Kosovu i Metohiji garantuje mogućnost direktne saradnje sa vlastima u Beogradu, uključujući dodatno finansiranje iz budžeta Srbije.

Kako se navodi u dokumentu, AP KiM bi morala da najvišim pravnim aktom pokrajine bude proglašena demilitarizovanom zonom, u kojoj bi jedine legalne oružane snage bili pripadnici Policije Kosova i Autonomne policije Zajednice srpskih opština KiM, koja bi u formalnom smislu bila njen integralni deo.

Garant bezbednosti i statusa demilitarizovane zone AP KiM bi mogle da budu oružane snage EU (EUROCORPS), Vojska Srbije i Vojska Albanije.

Autonomna srpska zajednica će, kako se navodi, samostalno odlučivati o izboru i upotrebi simbola. O drugim elementima unutrašnje organizacije, o tome kakav je način izbora vlasti zajednice, odlučiće se političkim dijalogom, piše u platformi.

Beograd u platformi traži uspostavljanje specijalnih veza Srpske pravoslavne crkve i vlasti u Prištini, kao i međunarodne garancije za pitanje crkvene imovine i aktivnosti na Kosovu.

Političko rešenje usvojeno pregovorima predviđa da se najvišim pokrajinskim zakonskim aktima garantuje povratak raseljenih sa Kosova.
Sadržaj nacrta platforme za KiM objavio je danas i prištinski list "Koha ditore".

Predsednik Srbije Tomislav Nikolić započeo je u podne seriju razgovora sa liderima opozicije, kojima će predstaviti platformu o KiM.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

134 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Drama na nebu, hitno podignuti borbeni avioni

Ruski vojni avion juče je nakratko narušio vazdušni prostor Švedske istočno od baltičkog ostrva Gotland, nakon čega su ga presreli švedski borbeni avioni, saopštile su danas oružane snage te nordijske zemlje.

13:01

15.6.2024.

1 d

Svet

Svet na ivici: Amerika ulazi u veliki rat?

Bajdenova administracija je sve više zabrinuta da bi se eskalacija sukoba i razmena raketa između Izraela i Hezbolaha mogla proširiti na čitav region, rekli su američki zvaničnici za CBS Nevs u petak.

22:13

15.6.2024.

1 d

Podeli: