Sreda, 16.11.2016.

23:02

Čitaku u SB UN: Beograd nema prava na "Trepču"

Ambasadorka Kosova u Vašingtonu Vljora Čitaku rekla je u SB UN u Njujorku da Beograd nema nikakva prava na vlasništvo nad kompleksom "Trepča".

Izvor: Tanjug

Čitaku u SB UN: Beograd nema prava na
Trepèa (Tanjug)

Ona je rekla da su vlasnici tog kompleksa građani i vlasti Kosova.

Čitaku tvrdi da Beograd instrumentalizuje srpsku zajednicu na Kosovu za svoje interese i ističe da rudnik "Trepca" pripada Kosovu i da će njime upravljati Kosovo.

"Tvrdnje srpskih vlasti samo pokazuju njihove kolonijalne tendencije prema Kosovu", rekla je ona na sednici na kojoj se razmatra najnoviji tromesečni izveštaj generalnog sekretara UN o radu UNMIK-a.

Čitaku je rekla i da su "prošla vremena kad su se odluke o "Trepči" i drugim kosovskim resursima donosile u Beogradu" i upozorila da će se Priština usprotiviti tendencijama Beograda.

Kako ističe, nema dokaza da bi kosovski Srbi bili oštećeni zakonom o "Trepči", već su stvari upravo suprotne - osposobljavanje "Trepče", prema njenim rečima, donosi prosperitet svim stanovnicima Kosova.

Ambasadorka Kosova u SAD je rekla i da Priština ostaje posvećena dijalogu sa Beogradom, ali je napomenula da Kosovo nije zadovoljno dinamikom primene dogovorenog.

Skepticizam Prištine je, objasnila je ona, podstaknut time što Beograd "stalno krši sporazum o slobodi kretanja", a kao primer je navela nedavno hapšenje dva kosovska građanina - od kojih je jedan policijski komesar - na teritoriji Srbije.

Čitaku je istakla da Priština čini napore u zadovoljenju pravde, pošto je osnovan Specijalni sud za zločine OVK, dok, kako tvrdi, Beograd po tom pitanju ništa ne preduzima.

"Proces normalizacije odnosa Beograda i Prištine se ne završava u Briselu gde se sporazmi potpisuju, već ima smisla samo ako se primene", zaključila je ona.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 2

Pogledaj komentare

2 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Komandant jurišne brigade priznao: Čeka nas haos

Ukrajinske trupe će se suočiti sa ozbiljnim poteškoćama ovog leta, zbog brzog napredovanja Oružanih snaga Ruske Federacije, napisao je zamenik komandanta 3. jurišne brigade ukrajinske vojske Maksim Žorin na svom Telegram kanalu.

8:34

21.5.2024.

1 d

Podeli: