Utorak, 15.11.2005.

10:04

Usvojen Predlog rezolucije o Kosovu

Vlada Srbije usvojila je Predlog rezolucije o KiM u kojoj nema ni pomena podele na entitete o čemu je Tadić pričao sa Putinom

Izvor: B92

Default images

"Skupština Srbije odobrava započinjanje razgovora o Kosovu". To je prva rečenica Rezolucije o mandatu za razgovore o političkom rešenju za određivanje budućeg statusa Kosova i Metohije, iako je Savet bezbednosti UN-a, čija misija ima svu vlast na prostoru Kosova, već pre nekoliko nedelja odobrio početak pregovora.

U Rezoluciji se navodi i da su državni organi spremni da preuzmu deo odgovornosti za te pregovore. Osim toga, u Rezoluciji ima i čisto deklarativnih delova koji su, reklo bi se, bez ikakve potrebe ubačeni, poput onog koji kaže da Narodna skupština veruje da će Savet bezbednosti predstavljati garant međunarodnog prava. Takođe, pozdravlja se "posrednička uloga Ujedinjenih nacija u pregovorima".

Rezolucija predviđa još par logičnih poteza, na primer ovlašćenje Vlade za pregovore i to da će Skupština biti izveštavana o toku pregovora. Što se tiče konkretnih predloga Vladina rezolucija ponavlja predloge koji su već bili poznati javnosti  – suštinska autonomija, neprihvatanje nametnutog rešenja i poštovanje prava nacionalnih zajednica.

Jedino što bi se moglo nazvati novim jeste da je u Rezoluciju uključen predlog SRS-a da se nakon završetka pregovora, na osnovu ustavnih ovlašćenja, i građani Srbije na referendumu izjasne o tim zaključcima.  

Kosumi: Ne može da utiče na Kosovo

Kosovski premijer Bajram Kosumi je rekao da nijedna rezolucija Skupštine ili Vlade Srbije ne može da utiče na budućnost Kosova. "Kosovo je na sreću u onoj fazi u kojoj nijedna rezolucija ne može da utiče na proces u koji je ono ušlo", rekao je Kosumi.

"Umesto da se bave jačanjem svoje privrede i rešavanjem mnogobrojnih problema koje imaju u svojoj zemlji, oni i dalje troše energiju i pogrešno orijentišu poglede javnosti prema Kosovu".

Nojkić: Ništa novo

Jedan od predstavnika kosovskih Srba Ranđel Nojkić u izjavi za B92 ocenjuje da rezolucija Vlade Srbije ne donosi ništa novo: "Ja se plašim da se na ovakav način ne dođemo u situaciju kako je Milošević to pokušavao da reši. Čini mi se da na ovakav način se u priličnoj meri, s obzirom da je nedorečeno, da će možda ta rezolucija i ovlašćenja imati mogućnost da se nekim budućim aktom preciznije definišu. U suprtonom čini mi se da ćemo možda sa ovakvim stavom da dođemo u pat poziciju".

Jakšić: Uopšteno

S druge strane, Marko Jakšić smatra da Rezolucija Vlade potvrđuje da je Kosovo sastavni deo Srbije.

Jakšić, međutim, priznaje da je reč o uopštenim principima: "To su principi koji su prihvaćeni i to je nešto što se primenjuje uopšte u međunarodnim pravnim aktima i u međunarodnim pregovorima. Znači, to je nešto što Srbima apsolutno daje status da vode bele figure i to je nešto što je u našim rukama i to je nešto zbog čega mi moramo da se držimo ovih principa, jer samo na taj način možemo da održimo Kosovo i Metohiju u sastavu države Srbije".

Tekst Rezolucije Vlade Srbije upućen je skupštini na usvajanje, a najavljeno je da će se sutra šefovi poslaničkih grupa i predsednik parlamenta Predrag Marković dogovoriti kada će biti održana sednica.

Čović: Za unutrašnje političke svrhe

Predsednik Socijaldemokratske partije i bivši predsednik Koordinacionog centra za Kosovo Nebojša Čović je rekao za Fonet da je Rezolucija o Kosovu napravljena kao nešto što nije ništa novo i nema ništa konkretno.

"Rezolucije je prazna priča, zasnovana na praznim pravničkim formulama", izjavio je Čović i optužio međunarodnu zajednicu da je odgovorna za stanje na Kosovu proteklih šest godina.

Čović je Vladu Srbije i premijera Vojislava Koštunicu optužio za veoma neodgovorno ponašanje. Koštunica eliminiše i izbegava sve koji više od njega znaju o Kosovu, a taj problem stavlja u usko stranačke interese, rekao je Čović.

G17 plus: Tim da formiraju premijer i predsednik

Portparol G17 PLUS Ivana Grbić izjavila je na konfernciji za novinare da platforma za pregovore o budućem statusu Kosova i Metohije ne treba da sadrži krajnje rešenje, već da treba ostaviti prostor za pregovore.

Grbićeva je rekla da bi Skupština trebalo da ovlasti Vladu Srbije i predsednika Srbije za formiranje pregovaračkog tima u kome bi premijer Koštunica i predsednik Tadić trebalo da imaju kopredsedavajuću funkciju.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

43 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Svet na ivici: Amerika ulazi u veliki rat?

Bajdenova administracija je sve više zabrinuta da bi se eskalacija sukoba i razmena raketa između Izraela i Hezbolaha mogla proširiti na čitav region, rekli su američki zvaničnici za CBS Nevs u petak.

22:13

15.6.2024.

1 d

Podeli: