Izvor: B92.net

Grčka se suočava s najranije zabeleženim toplotnim talasom koji bi mogao da bude samo najava onoga što se očekuje u julu i avgustu.

Izdato je hitno upozorenje svima koji putuju u zemlju, pošto je četvoro turista umrlo, a još ih je nestalo zbog rekordno visokih temperatura, prenosi Independent.

Timovi za potragu u Grčkoj trenutno tragaju za troje nestalih turista. Grčke vlasti izdale su upozorenje o toploti trećeg nivoa i šalju automatska upozorenja na telefone kojima pozivaju ljude da rade od kuće i izbegavaju naporne aktivnosti na otvorenom, izvestio je iz Grčke reporter Rič But.

Meteorolog grčke državne televizije Panos Gijanopulos rekao je: "U 20. veku nikada nismo imali toplotni talas pre 19. juna. Imali smo ih nekoliko u 21. veku, ali nijedan pre 15. juna."

Turističke lokacije u Atini i šire bile su zatvorene nakon izveštaja da su se ljudi onesvestili dok su čekali u redu.

Hanja, grad na severozapadnoj obali Krita, zabeležio je najvišu temperaturu, a živa je u četvrtak dostigla 44,5 stepeni Celzijusa.

Voditelj Majkl Mozli pronađen je mrtav na ostrvu Simi u grupi ostrva Dodekanez blizu Rodosa. Srušio se tokom šetnje na temperaturi od 37 stepeni, a pronađen je mrtav u nedelju, četiri dana nakon što je nestao.

Jedan turista nestao je u utorak po podne tokom šetnje na ostrvu Amorgos na jugoistoku zemlje.

Drugi američki turista je takođe nestao na malom ostrvu Matraki, nedaleko od Krfa. Ovaj 55-godišnji turista nije viđen od utorka 11. juna, javljaju lokalni mediji. Na ostrvu Samos 74-godišnji holandski turista nestao je tokom pešačenja u nedelju.

Spasilački timovi na turističkom ostrvu u istočnom Egejskom moru rekli su da je muškarac nestao u oblasti Maratokampos. Potraga za ovih troje turista još uvek traje.

Dimitris Katacis, šef spasilačkog tima Samosa, rekao je da turisti nisu svesni rizika s kojima se suočavaju hodajući po vrućini. Kažu da često skrenu s puta, a zatim se izgube.

"Videli smo nekoliko stranaca kako hodaju stazom na 41 stepen bez šešira", rekao je on lokalnim medijima. 

Spasilački timovi savetuju da turisti ne šetaju po velikim temperaturama tokom najtoplijih delova dana.

Obavezno nosite šešire, zaštitu od sunca i vodu.

EPA-EFE/Alexandros Beltes

Šta kažu Srbi?

U Grčkoj je već dosta turista iz Srbije, a sudeći prema objavama u grupama turista, nema većih problema u poznatim letovalištima, najpre na Halkidikiju, gde je veliki broj njih. Kako su neki naveli, stižu im različita upozorenja, kako on o potencijalnim požarima, tako i o grmljavini i poplavama.

Da li ste možda u Grčkoj i kakva je situacija? Pišite nam u komentarima.


 

Podeli: