Svet 1

17.06.2024.

18:54

Mecola: Podnela sam nominaciju da budem kandidat za predsednika Evropskog parlamenta

Predsednica Evropskog parlamenta Roberta Mecola izjavila je večeras da je podnela nominaciju da bude kandidat za novi mandat na čelu parlamenta.

Izvor: Tanjug

Mecola: Podnela sam nominaciju da budem kandidat za predsednika Evropskog parlamenta
Tanjug/AP Photo/Omar Havana, File

Podeli:

"Podnela sam nominaciju da budem kandidat. Rok je bio danas u podne", rekla je Mecola u Briselu, po dolasku na neformalni samit lidera EU, na kojem će se razgovarati o raspodeli funkcija u evropskim institucijama.

Ona je dodala da se raduje što će večeras sa liderima EU razgovarati o rezultatima izbora za Evropski parlament i ocenila da izgleda da proevropske snage mogu da nastave da sarađuju tokom narednih godina.

Ona je naglasila i da se, pri izboru predsednika Evropske komisije mora uzeti u obzir ishod izbora za EP i dodala da većina političkih grupacija u EP podržava proces vodećeg kandidata.

Mecola je dodala da će se obezbediti najjednostavniji proces za izbor sledećeg predsednika Evropske komisije.

"Tako da se radujem dobrom napretku večeras kako bismo mogli da počnemo naporno da radimo", poručila je Mecola.

Na pitanje da li očekuje da naredni predsednik EK bude izabran u julu, ona je navela da će to zavisiti od ishoda današnjih razgovora i razgovora na zvaničnom samitu lidera EU krajem juna.

"Evropski parlament je tehnički spreman na sve", poručila je Mecola.

Podeli:

1 Komentari

Možda vas zanima

Srbija

"Srbija je suštinski postala članica EU"

Srbija je, potpisivanjem Memoranduma o strateškom partnerstvu sa EU o održivim sirovinama, lancima proizvodnje baterija i električnim vozilima - suštinski postala članica EU, poručio je ministar građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Goran Vesić.

13:03

21.7.2024.

1 d

Podeli: