Svet 0

17.06.2024.

18:40

Eksplozija municije u vojnom kampu: Ima mrtvih i povređenih

Češki vojnik poginuo je danas u eksploziji municije u vojnom kampu Libava u gradu Olomuc na istoku zemlje, a osam osoba je povređeno, saopštilo je češko Ministarstvo odbrane.

Izvor: Tanjug

Eksplozija municije u vojnom kampu: Ima mrtvih i povređenih
Shutterstock/RobinsonThomas

Podeli:

Kako se navodi, municija je eksplodirala tokom planirane pirotehničke obuke.

"Povređeno sedam profesionalnih vojnika i jedan civil. Nažalost, jedan vojnik je preminuo na mestu", saopštilo je Ministarstvo. U saopštenju se dodaje da je Vojna policija pokrenula krivični postupak u vezi sa ovim incidentom, javila je češka TV 24.

Ministarka odbrane Jana Černohova, koja je obišla vojni poligon (ODS), izrazila je saučešće porodici poginulog vojnika i saopštila da je reč o tragičnoj nesreći koja nema veze s međunarodnom situacijom.

"Imala sam priliku da razgovaram sa dva ranjena vojnika. Niko od povređenih u vojnoj bolnici Olomuc nije životno ugrožen", navela je Černohova na platformi Iks.

Ona nije navela više informacija o istrazi koja je u toku.

"Istragu sprovodi vojna policija jer se nesreća dogodila u vojnom rejonu. Čim budu imali bilo kakvu informaciju, obavestiće javnost. U ovom trenutku, međutim, nema indicija da je reč o bilo kakvoj sabotaži", dodala je ministarka.

Vojna oblast Libava je poligon za obuku profesionalnih vojnika, aktivnih rezervista i za dobrovoljne vojne vežbe. Tu se obučavaju i ukrajinski vojnici u okviru misije pomoći Evropske unije Ukrajini.

Prošle godine Češka je zajedno s Poljskom obučila njih više od 4.000, a za isto toliko ukrajinskih vojnika odobren je mandat i za ovu godinu.

Podeli:

0 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: