Petak, 14.03.2014.

00:15

Prijateljski odnosi UAE i Srbije

Ministar spoljnih poslova Ujedinjenih Arapskih Emirata šeik Abdulah bin Zajed al Nahjan sastao se u Beogradu sa najvišim državnim zvaničnicima Srbije.

Izvor: B92, Beta

Default images

U Predsedništvu Srbije prvo ga je ugostio predsednik zemlje Tomislav Nikolić koji je u razgovoru s ministrom spoljnih poslova UAE istakao da Srbiji mnogo znači prijateljstvo s njegovom zemljom. Kako je saopštila Pres služba Predsednika Srbije, Nikolić je izrazio zadovoljstvo odlukom dve vlade o otvaranju diplomatsko konzularnog predstavništva.

"Mi smo stabilizovali Srbiju i doprineli političkoj stabilnosti u celom regionu", istakao je Nikolić i dodao da je ekonomski jaka Srbija "garant jakog i stabilnog Balkana".

Po rečima Nikolića, deca u Srbiji "više ne moraju da se plaše rata, ali još mogu da se plaše siromaštva", te je zadatak vlasti u Srbiji da taj strah otkloni.

Komparativne prednosti za investitore iz UAE su, kako je kazao, geografski položaj Srbije, odlična radna snaga i perspektiva prijema u Evropsku uniju.

Kako je saopšteno, šeik Abdulah bin Zajed el Nahjan je čestitao Nikoliću i rukovodstvu Srbije zbog veoma brze i efikasne stabilizacije regiona i doprinosa pomirenje među zemljama koje su ranije ratovale.

On je izrazio očekivanje da će Evropska unija što pre priključiti Srbiju i ocenio da je bi to bila garancija mira, prosperiteta i stabilnosti celog regiona.

"Postoje brojne mogućnosti za dugoročnu saradnju u oblasti poljoprivrede, industrije, avijacije, ali i infrastrukture i turizma", istakao je ministar spoljnih poslova UAE. "Balkan je, mnogo propatio u poslednje dve decenije i obaveza je međunarodne zajednice da što više ulaže u to područje radi učvršćivanja mira. Srećni smo što smo partneri i Bosne, KosovA, Hrvatske, Albanije. To naše partnerstvo proizilazi iz toga što poštujemo narod koji živi na tom području. Ujedinjeni Arapski Emirati su srećni što su partneri Srbije i sa celim regionom želimo da budemo u dobrim odnosima", rekao je šeik Abdulah bin Zajed el Nahjan.

Srpski šef diplomatije Ivan Mrkić naglašava da je u proteklih godinu dana realizovano i dogovoreno više emiratskih investicija u domaću privredu, potpisano više međudržavnih sporazuma i da je Srbija otvorila ambasadu u Abu Dabiju.

"Srbija smatra Ujedinjene Arapske Emirate izuzetno važnim prijateljem i partnerom i mi smo snažno opredeljeni da i ubuduće razvijamo još dublje prijateljske veze", rekao je Mrkić.

Ivan Mrkić i šeik Abdulah bin Zajed al Nahjan potpisali su sporazume o ukidanju viza za nosioce diplomatskih i službenih pasoša, o vazdušnom saobraćaju i o osnivanju Mešovitog komiteta za saradnju.

Rodić i Bin Zajed al Nahjan konstantovali su da dosadašnji razvoj odnosa dveju zemalja predstavlja odličnu osnovu za intenziviranje saradnje u oblasti odbrane.

Na sastanku je istaknuto i da su uspostavljeni "početni oblici saradnje na nivou vojnobezbednosnih agencija, Vojne policije i specijalnih jedinica, kao i u oblasti informaciono-komunikacionih tehnologija i sajber odbrane".

U narednom periodu, saglasile su se dve delegacije, potrebno je razmotriti i mogućnosti saradnje u oblasti vojnog obrazovanja i medicine.

Šef diplomatije Emirata razgovarće danas i s premijerom Ivicom Dačićem.

Dve zemlje su nedavno potpisale Sporazum o zajmu UAE Srbiji u vrednosti od milijardu dolara, za koji je u Abu Dabiju ocenjeno da će doprineti unapredjenju saradnje i odnosa izmedju UAE i Srbije.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

29 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Komandant jurišne brigade priznao: Čeka nas haos

Ukrajinske trupe će se suočiti sa ozbiljnim poteškoćama ovog leta, zbog brzog napredovanja Oružanih snaga Ruske Federacije, napisao je zamenik komandanta 3. jurišne brigade ukrajinske vojske Maksim Žorin na svom Telegram kanalu.

8:34

21.5.2024.

1 d

Podeli: