Nedelja, 13.03.2011.

11:55

Zašto Koštunica treba da svedoči?

Koštuničino eventualno izbegavanje saslušanja o političkoj pozadini ubistva Đinđića bilo bi u suprotnosti sa legalizmom za koji se zalaže, smatra Miloš Vasić.

Izvor: B92

Default images

Lider DSS-a Vojislav Koštunica je najave Tužilaštva da će biti saslušan u postupku o političkoj pozadini atentata, ocenio kao politički progon i represiju vlasti.

Iako nije precizirao da li će se odazvati sudskom pozivu, svojim istupom na vanrednoj konferenciji za medije je nagovestio da to verovatno neće učiniti.

Novinar “Vremena” Miloš Vasić za B92 priče o političkom progonu DSS-a ocenjuje kao malo verovatne, dodavši da bi Koštuničino eventualno izbegavanje saslušanja bilo direktno suprotstavljeno legalizmu za koji se godinama zalaže.

B92: Vojislav Koštunica dugo nije izlazio u javnost, kako ocenjujete da je to učinio upravo na godišnjicu ubistva premijera Đinđića?

Vasić: Poslovično autistični Koštunica je morao da reaguje na sve što su mu u međuvremenu napričali Beba Popović i Srđa Popović. Hoću da kažem, to su stvari krajnje ozbiljne i ja sam uveren, veoma ozbiljno argumentovane. Tako da on više ne može da prepušta sad nekom onom Milošu Aligrudiću ili Andreji Mladenoviću i toj boraniji iz njegove stranke, da reaguju na tako ozbiljne stvari. On je morao da se očituje pre ili kasnije, pa ovako kako zna.

B92: Koštunica tvrdi da poziv za saslušanje u predkrivičnom postupku o političkoj pozadini atentata, predstavlja politički progon. Čak je i nagovestio da se neće odazvati?

Vasić: Pa, tu imamo dva aspekta te izjave. Prvo što je implicirano da je, znači ako je politički progon, mora biti da je Demokratska stranka Srbije strašno važna stranka s kojom nikako drugačije ne mogu da izađu na kraj nego sudskim političkim progonom. To mi se ne čini najuverljivije. Druga stvar je ozbiljnija – čuveni legalista, kakav je Vojislav Koštunica, trebalo bi da bude svestan da se na takav način, potencijalnim odbijanjem da se odazove pozivu suda, daje jako loš primer, pogotovo jako loš primer za vladavinu prava koju on toliko ceni, i podstiče, i gura.

B92: Koliko je za otkrivanje političke pozadine atentata važna uloga Vojislava Šešelja?

Vasić: Vojislav Šešelj je tu negde, u toj celoj priči njega ima. Mi nismo sasvim sigurni, imamo nekakve posredne iskaze raznih svedoka i raznih ljudi saslušanih tokom “Sablje“ na informativnim razgovorima u policiji, koji njega dovode u vezu sa tom celom pričom. Moj lični utisak, i ja se ograđujem, to je da je Vojislav Šešelj bio svestan februara 2003. da će da se desi neko čudo i pokora i da se zbog toga ispalo u Hag, glavačke i pre vremena, i da je jedva dočekao da stigne tamo.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

58 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: