Petak, 07.07.2017.

08:26

Napad na čuvare kod Putinovog hotela; Melanija ne može van

Burno u Hamburgu. Na protestu protiv globalizma pod sloganom "Dobro došli u pakao" sukob s policijom. Letele flaše, kamenice. Epilog: 159 policajaca povređeno.

Izvor: Beta, Tanjug

Napad na čuvare kod Putinovog hotela; Melanija ne može van
Foto: Tanjug/AP

Uhapšeno je 45 osoba.

U četvrtak uveče došlo je do sukoba sa policijom nakon što su ekstremni levičarski aktivisti policajce gađali flašama, petardama i drugim predmetima. Policija je uzvratila vodenim topovima i suzavcem, javio je AFP. Sukobi su nastavljeni i danas.

Portparolka prve dame SAD Melanije Tramp Stefani Grišam izjavila je da supruga američkog predsednika zbog demonstracija u Hamburgu nije u mogućnosti da napusti hotel u kojem je odsela i neće prisustvovati današnjim događajima u organizaciji supružnika lidera G20, prenosi CNN.

AP je prethodno javio da su demonstranti koji se protive globalizaciji blokirali hotel u kojem je Melanija Tramp, pa ona ne može da se pridruži suprugama drugih lidera G20 i suprugu nemačke kancelarke Angele Merkel u druženju na marginama samita.

Ranije su demonstranti sedeli duž rute kojom je trebalo da prođe američki predsednik, a policija ih je rasterala.

Policija je objavila jutros da je u toku operacija protiv nasilnih osoba koje bacaju Molotovljeve koktele i pale policijska kola u kvartu Altona, blizu policijske stanice.

Takođe su javili da su jutros upotrebili vodene topove da rasture blokadu demonstranata kod jezera malo udaljenog od sajma, gde danas počinje samit, prenosi AP. Kako je navedeno, više puta je upozorena grupa demonstranata da raščisti put pre nego što su intervenisali.

Četiri policijska helikoptera nadleću grad. Televizija NTV pokazala je pored izgorelih vozila i polomljene izloge radnji i lokalni sud, uništene od sinoćnjih okršaja.
Getty images
Nepoznati muškarci napali su navodno čuvare ispred hotela u kojem je odseo predsednik Rusije Vladimir Putim tokom održavanja Samita Grupe 20 (G20) u Hamburgu, preneo je nemački list Bild.

Prema navodima lista, Putin je odseo u hotelu Park Hajat, a u toku navodnog napada se nalazio u drugom delu grada, u kongresnom centru, gde se održava Samit G20.

Portaprol Kremlja Dmitrij Peskov izjavio je da ništa ne zna o tom incidentu.

"Prvi put čujemo za to", rekao je Peskov na pitanje novinara agencije Tas da prokomentariše pomenuti napad.
Getty images
Na čelu jučerašnje kolone demonstranti su nosili transparente sa natpisima "Razbijte G20" i "Dobro došli u pakao" - što je glavni moto organizatora protesta.

Ekstremno levičarski "crni blok" činilo je nekoliko stotina aktivista koji su bili obučeni u crno i nosili ogroman crni balon.

Uoči i tokom dvodnevnog samita G20 očekuje se do 100.000 demonstranata.
Getty images
Samit u Hamburgu okupiće svetske lidere, među kojima će biti predsednici Rusije, SAD i Kine - Vladimir Putin, Donald Tramp i Si Đinping. Prema ocenama mnogih svetskih agencija, ovo bi mogao da bude najnapetiji samit do sada.

Za obezbeđivanje samita u Hamburgu angažovano je oko 20.000 policajaca.

Protesti su nastavljeni i jutros, kada se dogodio manji okršaj demonstranata sa nemačkom policijom.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

43 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Svet na ivici: Amerika ulazi u veliki rat?

Bajdenova administracija je sve više zabrinuta da bi se eskalacija sukoba i razmena raketa između Izraela i Hezbolaha mogla proširiti na čitav region, rekli su američki zvaničnici za CBS Nevs u petak.

22:13

15.6.2024.

1 d

Podeli: