Svet 19

17.06.2024.

17:36

Nosač aviona Dvajt Ajzenhauer je "zarobljen"

Ratni brodovi Američke mornarice raspoređeni na Bliskom istoku našli su se u vrzinom kolu – sve vreme pod visokim operativnim pritiskom u danonoćnoj borbi protiv napada jemenskih Huta.

Izvor: RT Balkan

Nosač aviona Dvajt Ajzenhauer je "zarobljen"
Profimedia/US Navy

Podeli:

Huti, s druge strane, rutinski izlaze na kraj s akcijama grupe koju predvode Sjedinjene Države i koja već pet meseci bezuspešno pokušava da ih obuzda.

Sve to pretvorilo je pomorski put u Crvenom moru i Adenskom zalivu u opasan i smrtonosan koridor, konstatuje "Biznis insajder".

Huti su prošle nedelje napali više brodova, a američki zvaničnici kažu da je malo verovatno da će se ovo završiti u skorije vreme, što izaziva zabrinutost da su SAD zaglavljene u skupom i neodrživom sukobu.

Huti su, dakle, uspeli da uvuku Vašington u sve duži sukob koji ne samo što iscrpljuje resurse već i povećava troškove dostave robe širom sveta budući da teretnjaci izbegavaju ovu kritičnu pomorsku rutu.

Iako američki zvaničnici negiraju da je pogođen ijedan ratni brod, nasuprot Hutima koji tvrde da su napali nosač aviona "Dvajt Ajzenhauer", Sjedinjene Države snose velike finansijske troškove i "previše koriste" svoje ratne brodove.

Udarna grupa nosača "Dvajta Ajzenhauera", koju čini i nekoliko drugih ratnih brodova, dosad je ispalila više od 500 projektila, a njeni avioni su leteli desetine hiljada sati, objavili su zvaničnici mornarice.

Samo potrošena municija je koštala skoro milijardu dolara, otkrio je sredinom aprila sekretar mornarice Karlos del Toro, što je suma koja je sada svakako veća.

Ipak, stručnjaci kažu da Pentagon može da izdrži troškove raketa, te da Sjedinjene Države zabrinjavaju troškovi održavanja ratnih brodova s kojih se lansiraju projektili, posebno ako se ima u vidu da je deo flote već odlazio iz Crvenog mora da bi se ponovo naoružao.

Iako su američke snage izvele nekoliko rundi zajedničkih napada s Velikom Britanijom, ciljajući objekte i imovinu Huta širom Jemena, i uništavajući rakete i dronove pre lansiranja, direktorka Nacionalne obaveštajne službe Avril Hejns smatra da je sve to "nedovoljno" da se zaustave pobunjenici, dok stručnjaci kažu da je američka vojna strategija uglavnom bila neuspešna.

"Mislim da se, nažalost, Bajdenova administracija našla u situaciji da zbog napada Huta na komercijalno brodarstvo, mora ′nešto da uradi′. I kao što je to prečesto slučaj, ′uraditi nešto′ znači vojno odgovoriti, čak i ako vojna opcija nije naročito efikasna da okonča problem", kaže za "Biznis insajder" Brajan Finukejn, bivši advokat u Stejt departmentu.

Uz to, ne treba zanemariti trgovinsku štetu. Od februara isporuka kroz Crveno more, koja inače čini do 15 odsto međunarodne pomorske trgovine, opala je za oko 90 odsto od decembra 2023, prema izveštaju Odbrambene obaveštajne agencije.

Brodovi koji idu alternativnim putem oko Afrike dodaju vreme i troškove svojim plovidbama, što je uticalo na interese najmanje 65 zemalja.

"Huti su uspeli da poremete jedan od primarnih interesa nacionalne bezbednosti u regionu, a to je slobodan protok trgovine i robe. To se s njihovog stanovišta mora posmatra kao uspeh", zaključio je za "Biznis insajder" penzionisani general Džozef Votel, koji je bio komandant Centralne komande SAD 2010-ih godina.

Podeli:

19 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: