Svet 12

17.06.2024.

17:53

Ništa od dogovora: Ukrajina na kolenima

Ukrajinska vlada nije uspela da postigne dogovor sa kreditorima tokom prve runde pregovora o restrukturiranju, odnosno poboljšavanju uslova za vraćanje međunarodnog duga od 20 milijardi dolara.

Izvor: Tanjug

Ništa od dogovora: Ukrajina na kolenima
Profimedia

Podeli:

Pregovori traju skoro dve nedelje u naporima da se restrukturira dug Ukrajine kako bi zadržala prisup međunarodnom tržištu i istovremeno ispunila uslove Međunarodnog monetarnog fonda o restrukturiranju, a završeni su bez dogovora jer su kreditori odbili zahtev Ukrajine o olakšici duga, prenosi Rojters.

Ukrajinski ministar finansija Sergej Marčenko izjavio je da će pregovori biti nastavljeni i da očekuje da će doći do dogovora do 1. avgusta.

"Iako Ukrajina i ad hok komitet kreditora nisu postigli sporazum o restrukturiranju uslova duga tokom perioda konsultacije, oni će nastaviti konstruktivne diskusije preko svojih saveznika", saopštila je vlada Ukrajine, uz napomenu da će nastaviti bilateralne pregovore sa drugim investitorima.

Marčenko je napomenuo da je ekonomija Ukrajine u "krhkoj ravnoteži" koja zavisi od konzistente i značajne podrške njenih partnera.

"Blagovremeno restrukturiranje duga je kritičan deo ove podrške. Jake vojske moraju biti podržane jakim ekonomijama da bi pobeđivale u ratovima", dodao je Marčenko.

Podeli:

12 Komentari

Možda vas zanima

Srbija

"Srbija je suštinski postala članica EU"

Srbija je, potpisivanjem Memoranduma o strateškom partnerstvu sa EU o održivim sirovinama, lancima proizvodnje baterija i električnim vozilima - suštinski postala članica EU, poručio je ministar građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Goran Vesić.

13:03

21.7.2024.

1 d

Podeli: