Petak, 04.10.2013.

13:07

Mineco: Nismo uništavali preduzeća

Mineco Grupa, kompanija koja se pominje u tekstu Međunarodnog konzorcijuma istraživačkih novinara o lošim privatizacijama u Srbiji demantuje njihove navode.

Izvor: B92

Default images

Radio Slobodna Evropa ekskuzivno je preneo taj tekst u kojem se novinari istraživajući zvanična dokumenta utvrdili kako su uništavane srpske firme Agrohem, Fidelinka i Navip. Analizu u kojoj se pominje i Mineco Grupa kao manjinski vlasnik akcija u Fidelinki i Navipu prenela je većina medija u Srbiji zbog čega je ta kompanija odlučila da reaguje.

Mineco smatra da se radi o kampanji koja se već neko vreme sistemski i veoma tendenciozno vodi protiv te kompanije i ističe da ni na koji način nije doprinela propasti Fidelinke i Navipa, niti je učestvovao u privatizaciji ovih kompanija.

"Manje pakete akcija Fidelinke i Navipa, koje su u to vreme već bile privatizovane, Mineco grupa kupila je na berzi, od akcionara - akcije Fidelinke 2005. odnosno akcije Navipa tokom 2007 i 2008. godine, dok sa firmom Agrohem nikada nismo bili povezani niti poslovali. Malverzacija, korupcije i zloupotrebe u ovim postupcima nije bilo. Mineco je kao akcionar Fidelinke oštećen i ni na koji način nije doprineo propasti firme, niti je znao ili učestvovao u bilo kakvom navodnom izvlačenju kapitala iz ove firme", saopštila je Mineco Grupa.

Oni dodaju da su akcije Navipa ubrzo nakon kupovine prodali drugoj, nepovezanoj firmi 2009. godine i to daleko pre nego što je u Navipu pokrenut stečaj.

"Mineco ni na koji način nije poslovao sa Navipom, niti je učestvovao ili doprineo propasti Navipa, oštetio isti ili državu. Navodi koji pokušavaju da dovedu u vezu Mineco Grupe sa propašću Navipa nisu istiniti", navode u saopštenju.

Ova komapnija smatra da pomenuti tekst predstavlja pokušaj vršenja pritiska na srpsko tužilaštvo kako bi se našli krivci za "propale privatizacije“. Navode i da se pomenutim teksto nanosi šteta kompaniji zbog čega će preduzeti zakonske korake kako bi zaštitili svoje poslovanje i ugled.

"Trojica (od čega dvojica bivših) zaposlenih u Minecu su obuhvaćena istragom koja se odnosi na kupovinu nepokretnosti Navipa - jedne manje zgrade i dela poslovnog prostora u drugoj zgradi. Svi su dostupni, aktivno sarađuju sa pravosudnim organima i kategorički odbacuju da su izvršili bilo kakvu zloupotrebu. Žao nam je što su zaposleni ostali bez posla u ovim firmama, ali Mineco kao jedan od akcionara tome nije doprineo. Ponavljamo, Mineco je takođe oštećen u svemu tome", piše u saopštenju.

Mineco grupa ističe da u potpunosti poštuje zakone zemalja u kojima posluje. Od osnivanja Grupe, 2003. godine do danas, zajedno sa svojim partnerima uspešno poslujemo na četiri kontinenta: u Evropi (Velika Britanija, Švajcarska, Holandija, Rusija, Makedonija, Bosna, Srbija, Kipar), Aziji (Turska i Azijske zemlje bivšeg SSSR), Africi (Zambija) i severnoj Americi (Kanada). Pored toga, planiramo širenje i u južnoj Americi (u Peruu i Čileu), kao i u Australiji. Samo u Srbiji, u proizvodnim firmama gde je većinski vlasnik, Mineco zapošljava preko 800 ljudi, naovde u saopštenju.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Komandant jurišne brigade priznao: Čeka nas haos

Ukrajinske trupe će se suočiti sa ozbiljnim poteškoćama ovog leta, zbog brzog napredovanja Oružanih snaga Ruske Federacije, napisao je zamenik komandanta 3. jurišne brigade ukrajinske vojske Maksim Žorin na svom Telegram kanalu.

8:34

21.5.2024.

1 d

Podeli: