Sreda, 03.04.2013.

22:57

Zagreb: Tribina o pogromu na KiM

U dvorani Srpskog kulturnog društva "Prosvjeta" u Zagrebu održana tribina "Godišnjica martovskog nasilja na Kosovu i Metohiji".

Izvor: Tanjug

Default images

"Pogrom koji se 2004. desio na Kosovu i Metohiji nije nikakav revanšizam nego nova faza delovanja velikoalbanske politike", rekao je direktor prištinskog Narodnog muzeja Branko Jokić, na tribini koju su organizovali Vijeće srpske nacionalne manjine grada Zagreba i ambasada Srbije u Hrvatskoj.

Jokić je netačnim ocenio da su sukobi na Kosovu počeli od vremena kad je na vlast došao Slobodan Milošević, podsetivši da su oni postojali znatno ranije.

Svi koji su upozoravali na ono šta se dešava na KiM i borili se za ravnopravnost Srba i Albanaca na Kosovu, a ne na preglasavanje Srba koji su bili u manjini, proglašavani su za narodne neprijatelje, dodao je on.

Jokić je ukazao na stradanja Srba, njihove imovine i crkvenog i kulturnog blaga na području pokrajine.

Protojerej-stavrofor Slobodan Lalić, zagrebački paroh i direktor Opšte srpske pravoslavne gimnazije "Kantakuzina Katarina Branković" naglasio je da se iz naziva KiM izbacuje deo Metohija zato što označava crkveni posed i tako pokazuje vekovno prisustvo SPC na KiM gde joj je bilo i sedište u Pećkoj patrijaršiji.

On je podsetio da je Pećka patrijarija, uz manastire Visoki Dečani i Gračanica i crkvu Sv. Bogorodice Ljeviške u Prizrenu stavljana na listu UNESKO-a.

Savetnik u ambasadi Dušan Vujović podsetio je na razmere uništavanja od 1999. godine, uključujući i nasilje iz 2004. Prema podacima od 1999. ukupno je uništeno 155 kulturnih spomenika, 250 grobalja i 6.750 nadgrobnih spomenika. U nasilju 20024. pobijeno je više desetina, a ranjeno više stotina ljudi, dok je 4.000 Srba proterano, a 800 kuća spaljeno.

Prisutnima su se obratili i ambasador Srbije Stanimir Vukićević i etnolog Mirjana Menković, savetnik u beogradskom Etnografskom muzeju koja je govorila o procesu obnove uništenih srpskih kulturnih spomenika na KiM.

Tribini su prisustvovali srpski poslanik u Saboru i predsednik Srpskog narodnog vijeća Milorad Pupovac, predsednik Srpskog kulturnog društva "Prosvjeta" Ccedomir Višnjić , predsednik Srpskog privrednog društva "Privrednik" Nikola Lunić, kao i veći broj manjinskih aktivista, aktivista srpskih organizacija i ličnosti iz javnog života.

Tribine povodom godišnjice nasilja nad Srbima na Kosovu i Metohiji prošle sedmice su održane u Slatini i Vukovaru u organizaciji generalnog konzulata Srbije u Vukovaru i zajedničkog veća opština iz Vukovara, odnosno srpske manjinske samouprave u Slatini.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 4

Pogledaj komentare

4 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Drama na nebu, hitno podignuti borbeni avioni

Ruski vojni avion juče je nakratko narušio vazdušni prostor Švedske istočno od baltičkog ostrva Gotland, nakon čega su ga presreli švedski borbeni avioni, saopštile su danas oružane snage te nordijske zemlje.

13:01

15.6.2024.

1 d

Svet

Svet na ivici: Amerika ulazi u veliki rat?

Bajdenova administracija je sve više zabrinuta da bi se eskalacija sukoba i razmena raketa između Izraela i Hezbolaha mogla proširiti na čitav region, rekli su američki zvaničnici za CBS Nevs u petak.

22:13

15.6.2024.

1 d

Podeli: