Četvrtak, 02.09.2004.

11:57

Paten: Blokirane obe članice SCG

Izvor: B92

Default images

Ministri inostranih poslova Evropske unije razgovaraće u subotu o procesu pridruživanja SCG uniji.

Pred taj sastanak aktuelizovano je pismo evropskog  komesara za spoljnu politiku Krisa Patena, u kojem on ocenjuje da sadašnja situacija u vezi sa državnom zajednicom Srbija i Crna Gora "blokira obe države-članice" u približavanju Evropskoj uniji.

"To je posebno očigledno u slučaju Srbije, za koju je jasno da bi mogla brže da napreduje ka Evropi", prenela je Televizija Crne Gore ocenu Patena iz pisma koje je u julu, poslao predsedavajućem EU, holandskom ministru spoljnih poslova Bernaru Botu i visokom predstavniku Havijeru Solani, a u kome zagovara "dvostruki kolosek" u približavanju Crne Gore i Srbije EU.

Kako javlja dopisnik B92 iz Brisela Dušan Gajić, u tom pismu Paten jasno kaže da dosadašnje insistiranje na jedinstvenom približavanju Evropskoj uniji ne daje rezultate, a da harmonizacija tržišta ne funkcioniše, okrivljujući za to nedostatak političke volje. On, zato, predlaže da se državna zajednica ne rastura, a da se približavanje EU odvija na dva paralelna koloseka. Paten u pismu kaže da sadašnja situacija blokira obe države članice, što je posebno očigledno u slučaju Srbije, za koju je jasno da bi mogla mnogo brže da napreduje ka Evropi. Blokada na nivou zajednice bi mogla da dovede do apsurdne i opasne situacije da Srbija, čak ni u slučaju da ispuni sve obaveze prema Haškom sudu, ne bi mogla da bude nagrađena bržim napretkom ka Evropi, zbog nefunkcionalne državne zajednce.

Prve reakcije iz Beograda, naravno, potpuno su različite. Potpredsednik vlade Miroljub Labus kaže da Srbija samo gubi vreme: “Ja nisam video to pismo i ne znam da li je autentično, ali kao i uvek pred svaki važan sastanak, testiraju se različite ideje. Da sačekamo subotu, pa da vidimo šta će da bude na tom sastanku. Moram da kažem da trentuno ne postoji proces pridruživanja EU, da Srbija trpi velike štete i da ljudi moraju da budu toga svesni”, kaže Labus.

Sa druge strane, Miloš Aligrudić iz DSS-a kaže da je crnogorska televizija tendenciozno prenela samo delove pisma Krisa Patena: “Oni nisu pročitali i stavili dovoljno dobar akcenat na drugi deo tog pisma. Ono, zapravo, nema tu konotaciju da treba ići odvojeno, nego se pismo odnosilo na činjenicu da postoji opstrukcija procesa harmonizacije odnosa i da to otežava puteve integracija, i da u tom otežavanju kada bi došlo do razdvajanja država članica, da bi Srbija u svakom slučaju u ogromnoj prednosti”, kazao je Aligrudić.

Aligrudić je siguran da će na sastanku u subotu ministri Evropske unije potvrditi politiku koja je i do sada vođena.

Diplomatski izvor agencije SRNA tvrdi da se u ovom trenutku sigurno neće govoriti o odvajanju Crne Gore, i da postoji važniji problem – Kosovo.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 4

Pogledaj komentare

4 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Svet na ivici: Amerika ulazi u veliki rat?

Bajdenova administracija je sve više zabrinuta da bi se eskalacija sukoba i razmena raketa između Izraela i Hezbolaha mogla proširiti na čitav region, rekli su američki zvaničnici za CBS Nevs u petak.

22:13

15.6.2024.

1 d

Podeli: