Nedelja, 01.08.2021.

15:00

I dalje trocifreno, brojevi rastu

U Srbiji je do poslednjeg preseka potvrđeno da ima još 303 novoobolele osobe od kovida 19, dok su od posledica ove bolesti preminule četiri osobe.

Izvor: B92

I dalje trocifreno, brojevi rastu
Ilustracija, foto: EPA-EFE/Giuseppe Lami

Na respiratorima je osam pacijenata, a hospitalizovano je 431 osoba.

Kako se navodi, urađena je analiza 6.063 uzoraka.

Tokom epidemije koronavirusa u Srbiji od posledica kovid 19 umrlo je 7.118 osoba, a procenat smrtnosti je 0,99.

Od početka epidemije u Srbiji je testirano 4.677.471 uzoraka, a virus je potvrđen u 722.221.

Ivanuša: Najbolja zaštita od koronavirusa je vakcinacija

Šef kancelarije Svetske zdravstvene organizacije (SZO) u Beogradu dr Marijan Ivanuša, ukazao je da je najbolja zaštita od koronavirusa vakcinacija.

Naglasio je da niko sa sigurnošću ne može da potvrdi da je moguće u potpunosrti iskoreniti ovaj virus.

"Očekujemo da ćemo uspeti da virus stavimo pod kontrolu vakcinacijom ljudi širom sveta jer je to najbezbedniji načina da steknemo imunitet i da se zaštitimo. Nadamo se da će do kraja ove godine biti vakcinisano 40 odsto svetske populacije, a do kraja iduće 70 odsto", izjavio je Ivanuša za današnji Blic.

On je ocenio da je vakcinacija u Srbiji odlično organizovana jer su vakcina obezbeđene vrlo rano i potvrdio da je imunizacija počela dobro, ali da se u međuvremenu ceo proces usporio.

"Kao što smo videli virus često mutira. Sa nedovoljnim brojem vakcinisanih postoji paralelno veliki broj zaraženih osoba, pa se virus briže razmnožava i veća je verovatnoća da će se pojaviti nove mutacije, ukazao je šef kancelarije SZO u Beogradu dr Marjan Ivanuša i upozorio da su nevakcinisani pod velikim rizikom da se zaraze, razbole i šire virus, a rizik je sve veći kada virus mutira u nove sojeve koji se brže šire.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 9

Pogledaj komentare

9 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Komandant jurišne brigade priznao: Čeka nas haos

Ukrajinske trupe će se suočiti sa ozbiljnim poteškoćama ovog leta, zbog brzog napredovanja Oružanih snaga Ruske Federacije, napisao je zamenik komandanta 3. jurišne brigade ukrajinske vojske Maksim Žorin na svom Telegram kanalu.

8:34

21.5.2024.

1 d

Podeli: