Ban traži istragu za napad u Iraku

Generalni sekretar UN Ban Ki Mun osudio je raketni napad na jedan kamp u blizini Bagdada u kome su se nalazili iranski disidenti i u kojem je poginulo 6 osoba.

Izvor: B92

Subota, 09.02.2013.

21:45

Default images

Ban je, takođe, pozvao iračke zvaničnike da istraže incident i privedu počinioce pravdi, ističući da je iračka vlada odgovorna za bezbednost stanovnika kampa, prenosi AP.

Iračka vlada je saopštila da je pokrenula istragu, ali da malo može da učini da zaštiti kamp od raketnih napada. Vlada je zatražila od međunarodne zajednice da ubrza preseljavanje izbeglica.

Šestoro ljudi danas je poginulo, a više do 40 povređeno u raketnom napadu na jedan kamp u blizini Bagdada u kome se nalaze iranski disidenti, saopštila je iračka policija.

Portparol kampa je, međutim, naveo da je u napadu povređeno više od 100 ljudi.

Zasad nijedna grupa nije preuzela odgovornost za napad na bivšu američku vojnu bazu kemp Liberti, javio je AP.

Jedan irački bezbednosni zvaničnik rekao je da je na kamp ispaljeno oko 40 projektila.

U kampu privremeno borave pripadnici grupe Mudžahedin-e-Kalk, koja se protivi režimu u Teheranu, a Ujedinjene nacije treba da pronađu rešenje za njihov premeštaj u inostranstvo.

Oko 3.000 iranskih disidenata je premešteno u kamp Liberti prošle godine, na insistiranje Iraka, iz kampa Ašraf gde su boravili od 1980-ih.

Njihova grupa formirana je 1960-ih godina kako bi pružala otpor šahu, a posle Islamske revolucije 1979. u kojoj je on svrgnut počela je oružanu pobunu protiv iranskih verskih vladara, podseća AFP.

Grupa tvrdi da je položila oružje i da želi da svrgne režim u Teheranu mirnim putem.

Britanija je 2008. godine uklonila ovu grupu sa spiska terorističkih formacija, EU je to učinila 2009, a SAD 2012.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 2

Pogledaj komentare

2 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: