"Sa Izraelom izgubljene 2 decenije"

Generalni sekretar Arapske lige izjavio da su dve decenije razgovora s Izraelom bilo "gubljenje vremena" i da će Palestina uskoro u UN podneti novu inicijativu.

Izvor: Beta, Tanjug

Subota, 29.12.2012.

21:24

Default images

"Vratićemo se u Savet bezbednosti UN. Palestina će saradjivati s arapskim zemljama i članicama EU da bi promenila formulu (u mirovnom procesu) koja je preovladavala prethodnih 20 godina, a koje su bile gubljenje vremena", kazao je Nabil El Arabi posle razgovora s palestinskim zvaničnicima.

El Arabi je rekao da izgradnja izraelskih naselja mora da bude obustavljena i da je situacija na terenu lošija nego što se može videti preko medija.

Generalna skupština UN glasala je krajem novembra da se status Palestine u toj svetskoj organizaciju unapredi s entiteta u državu posmatrača.

Pregovori Izraelaca i Palestinaca su prekinuti 2008. godine. Palestinci su zahtevali da Izrael prekine izgradnju naselja na palestinskim teritorijama, dok Izrael traži da se pregovori nastave bez preduslova i insistira da naselja budu tema tih pregovora.

El Arabi je s egipatskim ministrom spoljnih poslova Mohamedom Kamelom Amrom posetio Ramalu na Zapadnoj obali, gde su se sastali s palestinskim predsednikom Mahmudom Abasom.

El Arabi je čestitao Abasu "diplomatsku pobedu" u UN dobijanjem statusa države-posmatrača.

Ministar Amr je rekao da Egipat insistira na stvarnom i potpunom pomirenju, koje je neophodno za trajni mirovni sporazum kojim će biti okončan sukob.

Apel za pomoć Abasu

Generalni sekretar Arapske lige apelovao je na arapske zemlje da šalju 100 miliona dolara mesečno, koliko su obećale za pomoć Palestinskoj upravi da prevaziđe krizu u koju je zapala zbog izraelskih sankcija.

Dogovorio sam se sa palestinskim predsednikom Mahmudom Abasom da zatražimo da arapske zemlje ispune svoja obećanja, rekao je Al - Arabi nakon sastanka sa palestinskim predsednikom Mahmudom Abasom u Ramali, istakavši da ga je Abas informisao kako Palestinska uprava ne može da nastavi da funkcioniše u "strašnoj finansijskoj situaciji".

"Počećemo da uspostavljamo kontakte u sledećih nekoliko dana", najavio je šef AL.

Arapske zemlje obećale su još na arapskom samitu u Bagdadu u martu da će obezbediti paket za pomoć kako bi pomogli Palestinskoj upravi da prevaziđe finansijsku krizu zbog izraelske ekonomske blokade.
Palestinska uprava je inače primorana da uzima zajam od lokalnih banaka da isplaćuje plate za desetine hiljada zaposlenih u javnim službama, uključujući i pripadnike bezbednosnih snaga.

Al - Arabi je doputovao danas u posetu Zapadnoj obali zajedno ša šefom egipatske diplomatije Kamelom Amrom koji je predao poziv egipatskog predsednika Muhamada Morsija Abasu da uskoro poseti Egipat.

Ionako loša palestinska finansijska stiuacija još se više pogoršala zbog odluke Izraela da prestane da transferiše novac od carina i poreza koje ubira u ime Palestinske uprave.

To je odgovor Izraela na de fakto priznanje palestinske državnosti u UN, čemu se ta zemlja žestoko protivila.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: