Barajevo: Mladić pucao na policajce

Policija je teško ranila dvadesetogodišnjeg Đ.R. koji je u okolini Barajeva sekirom razbio policijski automobil, vređao policajce i pucao na patrolu.

Izvor: B92

Subota, 29.12.2012.

19:39

Default images

Patrola PS Barajevo izašla je na lice mesta po prijavi jedne sugrađanke da je Đ. R. (1992), naoružan sekirom i pištoljem, pucao u dvorištu njihove porodične kuće i pretio ubistvom ukućanima.

Tom prilikom, Đ.R. je napao policijsku patrolu PS Barajevo, na ulazu u dvorište kuće, tako što je više puta udario sekirom u "haubu" službenog vozila "fijat punto".

Policijski službenici su više puta, sa bezbednog rastojanja, izlazeći iz vozila i kasnije iz zaklona upozorili Đ. R. da odloži oružje, što on nije učinio, već je sve vreme vređao policajce, upućujući im psovke i pogrdne reči. Ovakvo ponašanje nastavio je i kada je stigao Interventni tim PU za grad Beograd, stoji u saopštenju policije.

Đ. R. je krenuo ka policijskim službenicima sa uperenim pištoljem, nastavljajući da vređa i preti, oglušujući se o pozive i naređenja da spusti oružje.
Foto: MUP
Policijski službenici Interventne jedinice su, radi upozorenja, u dva maha ispalili iz službenih pištolja projektile u vazduh, ali je Đ. R. i dalje vređao, pretio i kretao se ka njima sa uperenim pištoljem. U pokušaju da odbiju napad, jedan od policajaca je, ispalivši hitac slomio vetrobransko staklo službenog vozila, nakon čega su se čula dva pucnja iz pravca iz koga je išao naoružani Đ. R.
Foto: MUP
Na oko pet metara od vozila iza koga su bili policijski službenici, policajci M. J. i J. Đ. ispalili su više projektila ka naoružanom napadaču, nakon čega je on povređen pao. Na zemlji je pronađena sekira i pištolj, koji je upućen na veštačenje.

Povređenom Đ. R. ukazana je pomoć i on je prevezen i zbrinut u Urgentnom centru, gde je dežurni lekar konstatovao teške telesne povrede opasne po život.
Foto: MUP
Preduzete su sve mere i radnje za utvrđivanje prisustva baruta, kao i toksikološka analiza krvi povređenog.

Sve okolnosti događaja biće utvrđene i preduzete propisane mere.

Uviđaj je izvršio istražni sudija u prisustvu zamenika tužioca i uviđajne ekipe.

SSP: Blaga kaznena politika dovodi do ovakvih slučajeva

A povodom ovog incidenta oglasio se i Sindikat srpske policije.

Noćašnji događaj u Barajevu kada je Đ. R. (1992) naoružan sekirom i pištoljem, napao patrolu policije jasan je pokazatelj da nasilnici nemaju obzira prema pripadnicima policije niti strahuju od zakonskih posledica za učinjena dela, navodi se u saopštenju ovog sindikata.

Blaga kaznena politika prema osumnjičenima, činjenica da policijski službenici izuzetno retko koriste vatreno oružje u mnogome doprinosi velikoj opuštenosti nasilnika kada se nađu u situaciji da policija postupa i primenjuje zakonska ovlašćenja. U situacijama kada se nađu na udaru zakona, osumnjičeni najčešće razmišljaju da su iznad zakona i da policajci neće upotrebiti vatreno oružje čak i kada im je život ugrožen a zbog lošeg zakona koji policiji ne daje prednost u postupanju.

U konkretnom slučaju, patrola iz PS Barajevo nije uspela da samostalno savlada Đ. R. s obzirom da je lice bilo agresivno i naoružano a policajci bez pancira i zaštitne opreme. Zbog toga, pomoć su potražili od Interventnog tima PU za grad Beograd koji je zadovoljavajuće opremljen.

Na žalost, u manjim sredinama u Policijskim stanicama po Srbiji, patrole nemaju mogućnost da u takvim sutuacijama pozivaju nekoga u pomoć i prepušteni su sami sebi kada bez opreme i pancira ulaze u sukobe sa naoružanim kriminalcima. Dokaza za ovu tvrdnju je i skorašnji slučaj u Vlasotincu kada je ubijen policajac na dužnosti koji na sebi nije imao zaštitnu opremu.

Događaj u Barajevu, gde je okršaju sa policijom teško ranjen Đ. R. treba da služi za pouku svim nasilnicima koji neozbiljno shvataju naoružane predstavnike zakona. Pre svega, da se naređenje policajca sa oružjem u ruci sluša i da se postupa bez pogovora, čak i ako se čini da policajac neće da puca ili da je po sredi neka greška. Treba znati da posle upotrebe vatrenog oružja, posledice su kobne a greške se najčešće ne mogu ispravljati, navodi se u saopštenju.

Često se u javnosti ističe da je policijski posao veoma težak i složen, to se najbolje vidi u ovakvim situacijama kada se odluka mora doneti u deliću sekunde. Policajac koji postupa, vodi računa da u momantu neutrališe naoružanog napadača kako bi otklonio životnu opasnost po sebe i pomogao drugima.

Zbog svega iznetog, apelujemo na građane da u slučajevima kada policija interveniše, pažljivo slušaju i postupaju po naređenjima policije kako bi se u buduće izbegli ovakvi i slični događaji.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

52 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: