Vikiliks pustio vojna dokumenta SAD

Sajt Vikiliks počeo je danas sa objavljivanjem više od 100 dokumenata Ministarstva odbrane SAD, među kojima su i fajlovi o zatvorima u Iraku i Gvantanamu.

Izvor: Tanjug

Petak, 26.10.2012.

23:12

Default images

U pitanju su detaljni dokumenti o "politici" Američke vojske u ovim zatvorima, u godinama posle terorističkih napada 11. septembra 2001. godine.

U saopštenju "Vikiliks" je kritikovao pravilo koje je, kako su naveli, dovelo do nekažnjive zloupotrebe (sile) i pozvao aktiviste za ljudska prava da iskoriste dokumenta, koja će taj sajt objaviti u narednih mesec dana, u cilju ispitivanja onoga što su nazvali "politika neuračunljivosti", prenela je agencija Rojters.

Najnovije "istine" na sajtu "Vikiliks-a" objavljene su u trenutku kada osnivač sajta Džulijan Asanž ima zdravstvenih problema u Ambasadi Ekvadora u Londonu gde je našao utočište kako bi izbegao izručivanje Švedskoj po optužbi za silovanje.

"Ovaj dokument je od izuzetnog istorijskog značaja. Gvantanamo Bej je postao simbol za sistematsko kršenje ljudskih prava na Zapadu s 'dobrim razlogom'. Politika tog zatočeništva pokazuju anatomiju zveri s porukom '11. septembar', otkrivajući tamnu stranu gde zakon i pravo ne važe, gde osobe mogu biti pritvorene bez dokaza (samo) odlukom američkog ministarstva odbrane", rekao je Asanž, prenosi AFP.

Prema njegovim rečima, dokumenti pokazuju ekstremne poteze ranih dana rata protiv nepoznatog neprijatelja i kako je ta politika sazrevala i evoluirala i konačno se pretvorila u stalno vanredno stanje u kome se Sjedinjene Američke Države sada nalaze, deceniju kasnije.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

18 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: