"Incko omalovažava stradanje Srba"

Šef Kluba Srba u Domu naroda parlamenta BiH pozvao visokog predstavnika u BiH Valentina Incka da prestane sa pokušajem omalovažavanja stradanja Srba.

Izvor: Veèernje novosti

Sreda, 27.06.2012.

22:30

Default images

"Posetom Prijedoru, gde se svesrdno založio za interese bošnjačkih žrtava, Incko je pokazao da pripada onom delu međunarodne zajednice u BiH koji unosi dodatne tenzije u ionako složene odnose u BiH," rekao je Saša Košarac iz Kluba Srba.

Prema njegovim rečima, mnoge Inckove odluke su diskutabilne upravo sa stanovišta floskule kojom opravdava svoje poteze, a to je „zalaganje za pomirenje i suživot“.

"Žalosno je što visoki predstavnik, svih ovih godina, nije imao potrebu da istim očima posmatra srpske žrtve, pre svega u Podrinju, Sarajevu, zapadnokrajiškim opštinama i drugim stratištima širom BiH," dodao je Košarac.

Visoki predstavnik u BiH Valentin Incko izjavio je u utorak u Prijedoru da ima mogućnosti da se pronađe način da svi narodi u ovoj lokalnoj zajednici na dostojanstven način obeleže godišnjice stradanja.

Visoki predstavnik u BiH Valentin Incko tokom posete Prijedoru sastao se sa načelnikom opštine, Markom Pavićem, kao i sa predstavnicima osam prijedorskih bošnjačkih nevladinih organizacija. Tema razgovora bila je namera ovih organizacija da se u Prijedoru 20. godina od stradanja obeleži pod imenom „genocid“.

"Upoznao sam se sa obe strane priče. Smatram da ima mogućnosti da se pronađe način da svi narodi u ovoj lokalnoj zajednici na dostojanstven način obeleže godišnjice stradanja. Ima različitih mišljenja, ali mislim da ipak ima mogućnosti da se nađe neki put koji bi zadovoljio i jedne i druge. Mislim da je Prijedor, možda, najveće stratište u BiH, zbog čega rođacima ubijenih treba omogućiti da godišnjicu stradanja obeleže na dostojanstven način," rekao je Incko. Načelnik opštine Prijedor Marko Pavić rekao je da je neprihvaljivo bilo kako obeležavanje u Prijedoru koje u svom nazivu ima reč „genocid“.

"Izneo sam svoj stav i stav Skupštine opštine da ne možemo prihvatiti da se pod pojmom „genocid“ obeležavaju bilo kakvi događaji i energično smo protiv toga. Smatram da je upotreba te reči kršenje prava, odluka suda i sejanje mržnje i netolerancije," kaže Pavić.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 3

Pogledaj komentare

3 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: